Ако спечелим евровота, ще поискаме предсрочни избори. На Борисов му става все по-трудно да устиска властта. До изборите няма да се върнем да се парламента, за да го легитимираме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на в предаването ''ЕвроДикоФ'' по телевизия Евроком.

"От колеги в парламента знам, че е ад да се удържи това състояние. Не се приемат закони, има пълно сливане на ДПС и Патриотите", каза тя. Нинова определи думите на Борисов за пълзящата диктатура като "най-добрият му бисер за всичките му години на управление". "Няма случай в света, в който опозицията да налага диктатура", смята тя. Преди 4 дни лидерът на ГЕРБ заяви, че всички сили ще бъдат обединени срещу "пълзящата диктатура" от опонентите.

По повод гласуването за листата с кандидати на БСП за евровота, тя заяви, че партията не е вождистка, решенията се взимат от колективен орган. Миналата седмица пленумът на БСП подмени евролистата, предложена от Нинова, в която не влизаше Станишев.

"Публично се наложи, че имаме личен спор със Сергей. За мен са по важни различията ни за политика. Той и левите в Европа. Подмениха автентичността на левицата. Втората разлика между нас е промяната срещу статуквото. От три години се опитвам да променим статуквото – първо вътре и после в държавата, а третата - истината за задкулисието" каза Нинова.

"За да има претенции БСП да променя България, първо трябва да променим себе си. Затова и дадох път на младите, срещу които имаше отпор. Три години се опитваме да правим политика на светло без задкулисни договорки с ГЕРБ или с олигарси и бизнесмени, без ДПС. Предлагането на Пеевски за шеф на ДАНС беше пример за задкулисие" добави лидерът на БСП.

По повод номинацията на Иво Христов, който беше началник на кабинета на президента. "След като видях, че има номинации го извиках го. Радев знаеше за това предварително. Говорим си с президента, но той е отделна институция. Друг мотив да бъде поканен е общата ни визия и идеи" добави тя и акцентира, че не оттегля думите си, че няма да носи и отговорност за изборните резултати след пренареждането на листата от Националния съвет.

Тя каза, че БСП ще иска нов закон за Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и много "ясни" правила за избора на европейски прокурори. "Нужни са 10 – 15 души, които да си поставят идеал България, да не им пука и да не са свързани с олигарси, а зад тях да политически гръб. Аз не се чувствам затрашена, има вътрешна опозиция в БСП, която е от три години, това дойде след промяна на устава", заяви Нинова. Председателят на БСП подчерта, че иска политика на светло, което изключва договорки с ГЕРБ, олигарски, бизнесмени и ДПС. 

Дневник