В опита си да обясни какво е искал да каже с думите си, че ГЕРБ ще се бори с всички сили срещу пълзящата диктатура, премиерът Бойко Борисов заговори за военен преврат. Той се включи в отчета на партията за кампанията гражданския диалог "Европа в нашия дом". По време на речта си министър-председателят уточни, че изказването му от седмицата е провокирано от думи на доскорошния началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов.

"Иронизирах Иво Христов, който преди говореше за пълзяща автокрация. Когато обаче върховният главнокомандващ (бел. ред. държавният глава) призове генералитета да не стои безропотно, когато призоваваш армията, това не е ли диктатура? Имаме сега на колко места военни преврати", попита Борисов.

Според него не може да се говори за автокрация. "Ако няма свобода на медиите, как ще се случва това говорене за апартаменти, имоти, къщи, сауни и тераси? Демокрацията си работи", заключи Борисов.

След изказването си на форума премиерът се спря за кратко пред журналисти. Той отговори на обвиненията на Румен Радев, че антикорупционната комисия е създадена в полза на управляващите. "Ако нея я нямаше, днес нямаше да го има и скандалът с апартаментите", добави Борисов.

Направихме паркове да има къде чеверме социалистите да се събират

Премиерът нападна БСП, които днес представиха слогана си за европейските избори в столичния Южен парк. По думите му по време на неговото управление са направени хубави паркове, за да има къде БСП да се събира.

"Ние обаче няма да се сравняваме с чеверме социалистите. Те разчитат на къса памет и ниско образовани хора. При всяко тяхно правителство спират европейските фондове и после казват, че това е заради ГЕРБ, а ние нямаме спрени фондове и програми. Лъжата я издигат като осовна предизборна кампания. Тези същите ни плашат, ама хич не ни е страх от тях", каза още Борисов.

Дневник