Върховният касационен съд (ВКС) е осъдил на 7 години затвор петимата полицаи, които бяха подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, съобщава lex.bg. В затвора трябва да влязат Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Окончателното решение на ВКС е от вчера, но до вечерта не беше публикувано на сайта на съда. По закон то и не може да бъде публикувано – на 5 ноември 2017 г. влязоха в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс (чл. 416, ал. 7), според които съдът е длъжен да чака " уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание".

Решението на върховните съдии е изненадващо, доколкото миналата година при четвъртото поред разглеждане на делото, Военно-апелативният съд (ВоАпС) не наказа полицаите, след като прие, че те са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, но давността за това престъпление отдавна е изтекла.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петимата униформени.

Дневник