"Манчестър сити" направи нова важна крачка към защита на титлата във Висшата лига, след като победи "Тотнъм" с 1:0 в дербито от 35-ия кръг. "Гражданите" увеличиха серията си от поредни победи на 10 благодарение на 18-годишния Фил Фоудън.

Тийнейджърът вкара единственото попадение в шестата минута, засичайки подаване на Серхио Агуеро. Английският халф записа едва втория си мач като титуляр за "гражданите", но направи много силен двубой.

Двубоят беше трети между двата тима в рамките на 12 дни, след като те играха и в четвъртфиналите в Шампионската лига. Дни по-рано "шпорите" отстраниха "Сити" с повече голове на чужд терен и по този начин разбиха мечтата на "гражданите" за спечелване на четири купи през сезона.

"Сити" се връща на върха в таблицата с точка повече от "Ливърпул" - 86 срещу 85. Червените тепърва ще изиграят двубоя си от кръга, като в неделя гостуват на застрашения от изпадане "Кардиф". "Гражданите" обаче имат мач в запас, като в сряда се изправят срещу "Юнайтед" в дерби на Манчестър.

Серията от 10 поредни победи във Висшата лига е втората най-добра за "Сити" под ръководството на Пеп Гуардиола, след 18 поредни в периода 26 август - 27 декември 2017 г. На своя "Етихад" "гражданите" са в серия от 14 поредни победи

Гуардиола предприе няколко промени в състав си от мача между двата тима в Шампионската лига. Джон Стоунс и Александър Зинченко започнаха вместо Венсан Компани и Бенжамен Менди в отбрана, а младият Фил Фоудън стартира вместо Давид Силва.

В "Тотнъм" също имаше промени, като Маурисио Почетино пусна петима нови играчи - вратарят Пауло Гацанига, Хуан Фойт, Бен Дейвис, Давинсон Санчес и Ерик Дайър.

"Гражданите" започнаха в традиционния си стил с много задържане на топката и бързо се настаниха в половината на "шпорите", като дори защитниците Кайл Уокър и Аймерик Лапорт имаха свобода да влизат дълбоко в полето на гостите. Въпреки това още в третата минута пред тимът от Лондон се откри отличен шанс.

Сон беше изведен отляво и стреля от малък ъгъл, но Едерсон се намеси и парира удара.

Още в следващата атака "Сити" успя да открие резултата. "Гражданите" продължително задържаха в полето на "Тотнъм", като накрая топката стигна до страничната линия в краката на Бернардо Силва. Португалецът лесно надигра Бен Дейвис и центрира меко в наказателното поле, където Агуеро свали с глава, а Фоудън плонжира и се разписа - 1:0.

В цялата атака "гражданите" объркаха съперника си с постоянното си движение без топката и в наказателното поле, и извън него.

С попадението си Фоудън стана третият най-млад реализатор в историята на Висшата лига на 18 години и 327 дни. Тийнейджърът е и първият футболист на "Сити", роден след 2000 г., който се разписва в Премиършип.

Последваха минути, в които "Тотнъм" имаше леко предимство. "Шпорите" отново имаха добра възможност да стигнат до гол, когато Кристиан Ериксен изскочи непокрит, но ударът му беше спасен от Едерсон.

"Тотнъм" използваше добре дългите подавания, а при едно от тях Сон се измъкна зад защитата. Кореецът обаче се поколеба за секунда дали да отправи удар и притичалият Лапорт успя да избие топката с шпагат.

След 25-ата минута "Тотнъм" нямаше отговор на играта на "Сити", а "гражданите" доминираха на терена. Те започнаха да стрелят и далеч по-често, но без да създават чисти голови положения. Няколко пъти вратарят на "шпорите" Гацанига показа колебания при улавянето на топката в наглед лесни ситуации.

Малко преди почивката проблемите за "Сити" се увеличиха с контузия на Кевин Де Бройне, който трябваше да напусне терена, а вместо него влезе Фернандиньо.

Втората част започна с коренна промяна в поведението на "Тотнъм". Гостите се изнесоха в полето на "Сити", за да пресират домакините и да опитат да предизвикат грешки от "гражданите".

Двата тима си размениха по едно опасно положение, като това на "Сити" доведе до разбъркване в наказателното поле на "Тотнъм". След удар на Агуеро топката срещна ръката на Тоби Алдервейрелд, но съдията Майкъл Оливър прецени, че дузпа няма.

Малко по-късно и гостите поискаха 11-метров удар, когато топката се удари в ръката на Кайл Уокър. Реферът имаше отлична видимост и отсъди само корнер заради неумишлени действия на бранителя.

След 60-ата минута в двата тима редица смени, като Почетино уплътни средната си линия. При "Сити" Агуеро излезе, а вместо него се появи Лерой Сане. Това прати Стърлинг на върха на атаката и донесе още скорост на "гражданите" в предни позиции.

Именно Сане беше в основата на голям шанс за "гражданите" в 69-ата минута. Германецът проби отляво и центрира прострелно в наказателното поле към Стърлинг, където от няколко метра англичанинът не успя да преодолее Гацанига.

Почетино също реагира и извади един от тримата си бранители Алдервейрелд, за да пусне допълнителен нападател в лицето на Фернандо Йоренте.

В края на срещата нервите взеха връх, като се игра малко футбол. "Манчестър сити" направи всичко възможно да накъса ритъма и да задържа повече топката, като извърши и много повече нарушения. При "Тотнъм" влизането на Йоренте не донесе нужния ефект, като испанецът дори не играеше с топката.

Дневник