Третото дерби през сезона между ЦСКА и "Левски" завърши с нулево равенство на Националния стадион "Васил Левски". Най-чаканият двубой от 30-ия кръг на Първа лига не оправда очакванията, след като показаното от двата отбора не впечатли по никакъв начин.

За 90 минути ЦСКА и "Левски" отправиха само три точни удара - един за червените и два за сините. По веднъж съперниците удариха и греда, като доста повече бяха претенциите от двете страни за неотсъдени дузпи и съдийски грешки.

Резултатът 0:0 облагодетелства шампиона "Лудогорец", който остава с две точки пред преследвача си ЦСКА. По-късно през деня тимът от Разград приема "Ботев" (Пловдив) в друг мач от кръга.

След като предишните две дербита между ЦСКА и "Левски" бяха спечелени от сините с автоголове, сега попадения нямаше.

Любослав Пенев направи три промени в стартовия си състав, като най-любопитната от тях беше включването на Едвин Джеси. Котдивоарецът не беше започвал като титуляр от предишното дерби със сините, в което беше изгонен.

При "Левски" след наказания в тима се върнаха Нуно Рейш, Живко Миланов и Луи Нганиони. След многото проблеми заради контузии обаче се наложи Мартин Райнов да играе като централен защитник.

От първите минути нито един от отборите не искаше да се открива и да оставя празни пространства в половината си. Футболистите се ограничиха до битка в средата на терена, като "Левски" заложи повече на дългите подавания. Сините избягваха да разиграват в средата на терена, а търсеха фланговете с пасове към Станислав Иванов и Паулиньо.

Пред ЦСКА се откри първата добра възможност за гол, при това от статично положение. Кристиян Малинов стреля от свободен удар, но нямаше късмет и топката срещна десния стълб на Николай Михайлов, който нямаше шанс да реагира.

"Левски" опита да отговори, но стигна само до два неточни изстрела и няколко флангови атаки, но последното подаване убягваше. Костов остана изолиран в предни позиции, като нямаше шансове срещу Николай Бодуров и Нуно Томаш. Само веднъж централният нападател на "Левски" се освободи, но реши да играе индивидуално и сгреши.

След 25-ата минута ЦСКА взе превес, възползвайки се от колебанията на "Левски". Средната линия на сините беше преодолявана лесно, а в защита липсваше синхрон. Това наказа Николай Михайлов да бъде много внимателен и той го показа, пресичайки подаване към Али Соу и избивайки с глава извън наказателното поле.

След това последва нова опасност за червените, когато Рубен Пинто стреля с глава, но топката мина на сантиметри от страничния стълб на Михайлов.

В самия край на първата част ЦСКА създаде най-добрите си положения. В 38-ата минута Жоржиньо се откъсна по десния фланг, но от много малък удар не успя да нанесе удар, а нямаше и подкрепа на свои съотборници.

Две минути по-късно след комбинация с Малинов Али Соу пропусна най-доброто положение за червените, когато опит за негов удар беше избит от Живко Миланов с шпагат. При последвалия корнер Николай Бодуров се озова на стрелкова позиция, но не уцели вратата.

Първата част завърши без точен удар към двете врати и много малко футболни моменти.

При подновяването на играта "Левски" погледна малко по-смело в предни позиции. Сините бързо сътвориха интересна атака по лявото крило, която завърши с много неточен удар. В 49-ата минута символичните гости също отговориха с атака, подобно на ЦСКА преди почивката.

Станислав Костов реши да стреля от около 25 метра, но топката срещна сглобката.

В 56-ата минута ЦСКА на свой ред създаде опасност пред противниковата врата. След центриране от корнер Михайлов не се намеси много добре, а топката отиде в Пинто. Той стреля от границата на наказателното поле, но този път стражът на "Левски" внимаваше и спаси.

Това беше и първият точен удар в мача изобщо. "Левски" също отправи такъв точно час след началото на срещата, когато Давиде Мариани стреля много слабо от фаул.

В 64-ата минута сините поискаха и дузпа след контакт между Паулиньо и Иван Турицов. Съдията Станислав Тодоров даде сигнал играта да продължи, но допусна първата си грешка в мача, след като повторенията показаха, че Турицов не играе с топката.

Шест минути по-късно съдийската бригада взе ново спорно решение. При атака на ЦСКА беше свирена засада на Жоржиньо, когато нападателят не беше зад линията на защитата при първото подаване. След това Нганиони изчисти топката в свои съотборник и така Жоржиньо беше изведен.

Претенциите на червените продължиха и няколко минути по-късно, когато отново замесени бяха Жоржиньо и Нганиони. Нападателят на ЦСКА центрира, а топката срещна ръката на левия бек на "Левски". Според съдията Тодоров и този път дузпа не трябваше да се отсъди.

До края на мача преобладаваха битката и острите влизания от двете страни, които доведоха до повече жълти картони. В добавеното време "Левски" стигна до втори точен удар чрез Мариани, но както и при първия, швейцарецът не затрудни Витаутас Черниаускас.

Дневник