„Мастърс" турнирът в Монте Карло ще има нов шампион, след като 11-кратният първенец в Княжеството Рафаел Надал отпадна в полуфиналите. Кралят на клея отстъпи на Фабио Фонини с 4:6, 2:6, след като изигра най-слабия си мач на червено от няколко години.

Срещата на централния корт продължи час и 37 минути.

Двубоят сложи край на серия от 18 поредни победи на Надал в Монте Карло. Той спечели титлата в последните три сезона, а през 2019 г. се бореше за 12-а титла от надпреварата, с което да стане първият тенисист с подобно постижение. Общият баланс на Надал в Княжеството е 71 победи и само пет загуби.

Участието беше 14-о за Надал в полуфинал в Монте Карло в последните 15 години. Той пропусна да играе на тази фаза само през 2014 г. Загубата на полуфинал пък е едва втора, след като през 2015 г. отстъпи на тази фаза от Новак Джокович.

Срещу себе си Надал имаше много вдъхновен тенисист, който не спря да се бори през целия мач. Преди тази среща Матадорът беше спечелил 25 поредни сета, но сега не взе нито един. Фонини стигна своя първи финал в турнир от сериите "Мастърс" 1000.

Италианецът е едва четвъртия играч, който печели три или повече мача на клей кортове срещу Надал. В съперничеството между двамата това е четвърта победа за него над бившия №1 в 15 мача. Фонини е и първият представител на Италия, който достига до финала в Монте Карло след Корадо Барацути през 1977 г.

Във финала Фонини ще срещне другата изненада Душан Лайович. Сърбинът победи със 7:5, 6:1 Данийл Медведев, който ден по-рано отстрани световния №1 Новак Джокович.

Фонини имаше много критични моменти в турнира. Още в първия си мач с Андрей Рубльов той навакса изоставане от 1:4, а във втори кръг от 0:5 срещу Жил Симон. Преди надпреварата в Монте Карло италианецът беше в серия от четири загуби и нито една победа на червено през 2019 г.

Надал беше пробит шест пъти в мача, докато той взе подаването на своя съперник само три пъти. Срещата започна с четири пробива в първите пет гейма, като Надал водеше с 3:2 след тях. Последва размяна между двамата и в края на сета Фонини проби, за да затвори частта с 6:4 след 56 минути.

Това доведе до срив в играта на Надал, който загуби пет поредни гейма. Фонини дори сервираше за мача, за да затвори срещата с 6:0, но пропусна три мачбола и беше пробит. Надал взе и втори гейм, но това беше всичко от него в турнира, след което Фонини уверено завърши.

Дневник