За католическия Великден църквата “Скръбна Дева Мария” в шуменското село Царев брод посрещна за пасхалното бдение снощи на Велика събота над 50 католици и православни. Пасхалната свещ за Великденския празник беше запалена от отец Михаил, разказа за ШУМ.БГ сестра Надя, която е една от трите монахини, живеещи в единствения католически действащ манастир в Североизточна България.

Сестра Мария-Агнес от Филипините, сестра Текла от Кения и сестра Надя от България от рано започнаха приготовленията за светлия празник. На Велики четвъртък те боядисаха над 150 яйца, за да почерпят дошлите в храма и приятелите си - учениците от местното училище.

Днес навръх католическия Великден празничната литургия в църквата ще започне в 16.00 ч. В същия час литургия ще бъде отслужена и утре на Велики понеделник.

След Великденските празници монахините и католици от Шуменско се готвят за среща с Негово Светейшество папа Франциск. Групата ще отпътува за град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас и ще присъстват на 6 май в църквата „Пресвето сърце Исусово“, където Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България. По-късно ще се включат и в срещата на папата с католическата общност, която ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“, а на 7 май ще бъдат на площад “Независимост” в столицата, където апостолическото пътуване на папа Франциск ще завърши със събитие за мир в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България. 

ШУМ.БГ