Григор Димитров изтегли тежък жребий за турнира от категория "АТП 500" в Барселона, след който може да се озове извън топ 50 на световната ранглиста. Това не се е случвал от октомври 2012 г., когато най-добрият български тенисист беше под №55.

Димитров заема 28-ата позиция в класацията на АТП, но от понеделник ще падне до №43. Тази седмица той отпадна в осминафиналите на първия голям турнир на червени кортове - мастърса в Монте Карло, и не успя да защити точките от полуфинала в княжеството през 2018 г. И в двата случая българинът беше спрян от Рафаел Надал след поражения с 4:6, 1:6.

Барселона първоначално не влизаше в програмата на Димитров. Бившият №3 в света обаче промени плановете си, получи "уайлд кард" от организаторите и ще запише пето участие в надпреварата на червените кортове в Каталуня.

Димитров почива в първия кръг като поставен под №13 в основната схема. В първия си двубой той ще срещне победителя от испанския дуел между Фелисиано Лопес и Фернандо Вердаско.

Ако успее да преодолее испанското изпитание, в третия кръг Димитров най-вероятно ще играе със световния №3 Александър Зверев. Германецът е втори в основната схема, а първият му мач ще е срещу квалификант или "щастлив губещ" от квалификациите.

Другите двама поставени в най-долната четвърт, в която са Зверев и Димитров, са шампионът от "София оупън" Данийл Медведев и французинът Жил Симон. Среща с някого от тях е възможна във фазата на четвъртфиналите.

Потенциалните съперници на полуфинал са двукратният шампион в Барселона Кей Нишикори, младите звезди на канадския тенис Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасам и италианецът Фабио Фонини, който прави фурор на мастърса в Монте Карло.


Фаворитите в горната половина на схемата са шампионът и носител на рекордните 11 титли в Барселона Рафаел Надал, финалистите от последните две издания на турнира Стефанос Циципас и Доминик Тийм, Пабло Кареньо Буста, Давид Гофен, Карен Хачанов, Франсис Тиафо и Лука Пуи.

Димитров има да защитава 90 точки от миналогодишното си участие в Барселона. Той стигна до четвъртфиналите, където беше спрян от Кареньо Буста. Много е вероятно българинът да изпадне от топ 50, ако не успее да повтори класирането си от 2018 г.

Турнирът в Барселона не е сред най-успешните за Димитров. Той загуби първите си три мача в столицата на Каталуня - в първия кръг на квалификациите през 2008 г., в първия кръг на основната схема през 2011 г. и във втория кръг през 2013 г., преди да запише първите си победи през 2018 г. 

Дневник