Ливърпул" се поизмъчи с намиращия се в зоната на изпадащите "Кардиф", но спечели нужните три точки в борбата за титлата и върна напрежението в полето на шампиона "Манчестър сити".

Тимът на Юрген Клоп спечели с 2:0 при гостуването си в Уелс и отново се изкачи на първото място във Висшата лига. "Мърсисайдци" събраха 88 точки и поведоха с две пред "Сити", който има мач по-малко.

Шампионите ще изиграят отложения си мач в сряда, 24 април. Тимът на Пеп Гуардиола посреща градския съперник "Манчестър юнайтед", който по-рано днес претърпя тежко поражение с 0:4 при гостуването си на "Евертън".

След дербито на Манчестър за "Сити" ще останат мачове с "Бърнли" (28 април), "Лестър" (6 май) и "Брайтън" (12 май). За "Ливърпул" предстоят срещи с "Хъдърсфилд" (26 април), "Нюкасъл" (4 май) и "Уулвърхемптън" (12 май).

"Кардиф" остава в зоната на изпадащите с 31 точки, но все още има реални шансове да се спаси. Тимът на Нийл Уорнък изостава с три точки от "Брайтън", който е първи над опасната зона.

"Ливърпул" трябваше да се потруди доста, за да сломи съпротивата на "Кардиф". Уелският тим се отбраняваше дълбоко в своята половина и оставяше малко пространства за бързите играчи в атаката на "мърсисайдци".

Въпреки усилията на домакините гостите стигнаха до две изключително чисти положения за гол преди почивката.

Първо Роберто Фирмино, а след това и Мохамед Салах се озоваха очи в очи с Нийл Етъридж, но не успяха да го преодолеят. В първия случай бразилецът прати топката на вратата, а при втория удрът на египтянина беше спасен с крак от вратаря на "Кардиф".

"Ливърпул" можеше да бъде наказан за пропуските си в 44-ата минута. Центриране от корнер доведе до разбъркване пред вратата на гостите, а Омар Ниасе получи шанс да стреля от удобна позиция. Алисон обаче отрази ударът на сенегалеца.

През втората част играчите на "Ливърпул" заиграха още по-агресивно. В 56-ата минута резултатът беше открит. Трент Алекзандър-Арнолд достави ниско центриране към точката на дузпата, където Жоржиньо Вайналдум беше оставен сам и с десния крак изпрати топката в близкия ъгъл.

Осем минути по-късно "Кардиф" можеше да шокира "Ливърпул" с изравнителен гол, но Шон Морисън направи огромен пропуск. Централният защитник се озова на празна врата, след като центриране от корнер прехвърли всички играчи на гостите, но вместо да я насочи с глава в мрежата, я удари с врата си и тя отиде далеч от вратата.

След тази ситуация "Ливърпул" пропиля няколко отлични атаки, които можеха да доведат до втори гол.

Гостите все пак стигнаха до успокоителното попадение в 81-ата минута. Салах беше задържан в наказателното поле и реферът Мартин Аткинсън отсъди дузпа, която влезлият като резерва Джеймс Милнър отбеляза.

По същото време в Лондон "Кристъл палас" нанесе удар по амбициите на "Арсенал" за място в топ 4. "Орлите" спечелиха зрелищна победа с 3:2 при гостуването си на "Емиратс".

Загубата остави "Арсенал" на четвърта позиция с 66 точки, колкото има и петият "Челси". Тимът на Унай Емери обаче е с по-добра голова разлика - 68:43 срещу 57:36 за сините.

"Тотнъм" е трети с 67 точки, а "Манчестър юнайтед" допълва челната шестица с 64 точки. Четирите претендента за място в Шампионската лига следващия сезон вече са изиграли равен брой мачове - по 34, и им остават по четири до края на сезона.

Дневник