Шумен се превърна в столица на баскетбола в България в неделния ден. В зала „Арена Шумен“ феновете на играта с оранжевата топка се насладиха на уникално баскетболно шоу, както и на мегасблъсъка Мач на звездите от българския баскетболен шампионат.

Въпреки че Шумен няма отбор в Националната баскетболна лига, феновете в града показаха, че обичат играта. Като домакин Шумен бе в центъра на петчасовото шоу.

Аплодисментите на публиката бяха изключително силни за мъжете, дали им много емоции през 90-те години – баскетболистите на „Фикосота“. Те се събраха за първи път след 20 години и бяха наградени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Признание получиха: Илиян Йорданов, Хрисимир Димитров, Пеньо Нацкин, Йордан Колев, Мариян Костадинов, Павел Ламбринов, Петър Петров, Даниел Димитров, Пламен Дечев, Антон Хараланов, Станислав Станков, Георги Петров, Петър Милков Петров, Стефан Радушев, Валентин Стаменов, Димитър Точев, Десислав Димитров.

По-късно баскетболистите на „Фикосота“ изиграха демонстративен мач срещу звездите на българския баскетбол. Въпреки, че бяха понатежели ветераните на шуменския тим показаха, че не са загубили умения и първата част от срещата завърши при 16:16. След това срещу Звездите излязоха сегашните млади надежди на шуменския баскетболен клуб, които също показаха, че владеят добре топката. Те завършиха срещата, като отстъпиха само с две точки на тима на професионалистите.

Днес в зала „Арена Шумен“ не бяха подминати и по-старите поколения шуменци, допринесли много за развитието на играта в града. Председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков връчи почетни значки на  ветерани на шуменския баскетбол: Нина Бобадов, Йордан Чалъков, Иван Динев, Жечка Петрова, Гроздалин Грозданов, Стоян Попов, Петър Абаджиев, Борислав Миленков, Петър Минчев, Милчо Колев, Валентин Василев, Станислав Николов, Дико Илиев.

Федерацията награди и за приноса и подпомагането на българския и шуменския баскетбол бизнесмените Красен и Жечко Кюркчиеви, Фикрет Индже, както и кметът Любомир Христов.

В Престиж Мача на звездите победител стана отборът на „Зора“, след като се наложи със 105:99 над „Златна Добруджа“. Двата отбора играха изключително нападателно и за радост на публиката състезателите направиха красиви изпълнения под коша и невероятни забивки.

„Зора“ водеше почти през цялото време на двубоя. След първата част тимът, който бе символичен домакин, поведе с 36:31. на полувремето обаче госттите от „Златна Добруджа“ изоставаха само с една точка – 65:64.

В заключителните десет минути баскетболистите на „Златна Добруджа“ обърнаха мача и  поведоха с 81:73. В оставащото време „Зора“ направи пълен обрат и си върна водачеството и спечели Престиж Мача на звездите със 105:99..

Най-резултатен за победителите беше ЛаРон Смит с 24 точки, който бе обявен и за "Най-полезен играч" в двубоя, Георги Боянов записа "дабъл-дабъл" – 18 точки и 12 борби, а Патрик Рембърт и Конър Франкамп добавиха по 15 и 12 точки.

Питър Олисемека отбеляза 20 точки за „Златна Добруджа“, Христо Захариев добави 13 точки.

В индивидуалните състезания победители станаха: Патрик Рембърт за „Умения“ (дрибъл,стрелба в кош и във врата), Александър Груев, който бе най-бърз и точен при стрелбата от зоната на трите точки и шуменецът Мартин Йорданов, който играе за „Черно море“ в надпреварата за „Забивки“.

16-ото издание на Престиж Maч на звездите, която е организирано от "СпортЛаб" ЕООД, Българската федерация по баскетбол, Национална Баскетболна Лига и Община Шумен

ШУМ.БГ