16 малки екопроекта ще бъдат финансирани в Шуменско тази година в рамките на националната кампания "Чиста околна среда 2019 г.". Седем от тях са на стойност до 10 000 лв., а другите до 5 000 лв. с ДДС.

Списъкът бе оповестен на сайта на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. 

Ще се финансират 7 проекта на общини и кметства от областта.

3 от тях са в община Каспичан. Първият се казва "Създаване на парково пространство до църква „Св. Панталеймон“ в Каспичан", а другите "Плиска - зеленият град" и "Изграждане на зона за отдих и формиране на екологична култура в с. Върбяне", и ще се реализират съответно в Плиска и Върбяне.

Община Шумен има 2 одобрени проекта по 10 хил. лв. "Спорт за деца на открито" предвижда облагородяване на градинката в кв. "Дивдядово", известна сред местните като "До Върбата". Там ще се  поставят 5 съоръжения за стрийт фитнес за деца, както и 4 пейки. Проектът "Еко спорт" пък ще се реализира в село Васил Друмев и представлява изграждане на фитнес на открито в централната част на селото.  

Община Никола Козлево печели един проект. Той се казва "Детски кът сред природата" и ще бъде изпълнен в село Вълнари.

Община Велики Преслав ще изгради нова спортна площадка в двора на закритото основно училище в село Троица.

9 екопроекта на учебни заведения е получат финансиране до 5 000 лева.
Одобрени са СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен, СУ „Панайот Волов“ в град Каспичан, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смядово, ОУ „Пенчо Славейков“ в село Марково, ОУ „Христо Ботев“ в село Каспичан, ДГ „Смехорани" в Шумен и ДГ „Буратино“ в квартал "Макак", ДГ „Васил Левски“ в село Черенча, както и Средношколско общежитие „Младост" в Шумен. 

Миналата година в рамките на кампания "Чиста околна среда 2018 г." в Шуменско бяха изпълнени 13 проекта

Тази година за финансиране кандидатстваха с 1 804 проекта общини, кметства и училища от страната. Одобрени са 475 от тях, а общият бюджет е 3,5 млн. лв.

ШУМ.БГ