ППМГ „Нанчо Попович“, II ОУ „Д-р Петър Берон“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев брод, СУ „Сава Доброплодни“ и СУ „Панайот Волов“ се класираха за втория етап на викторината, посветена на 120 години от рождението на Панчо Владигеров.

Той ще се проведе на 8 май в 14,30 часа в зала „Сава Доброплодни“ на Народно читалище „Добри Войников-1856“, съобщиха от пресслужбата на община Шумен.

Вторият етап на състезанието ще премине в два кръга. Ще се състезават пет отбора по четирима души.

В първия кръг участниците ще отговарят на въпроси от следните тематични области: Детство на Панчо Владигеров в Шумен – родословие и първи изяви; Берлински период /1912-1932/  – музикално образование и творчески изяви; Творчество и педагогическа дейност след завръщането му в България; Музикални и обществени прояви в памет на Панчо Владигеров.

Вторият кръг включва аудио и видео задачи, които обхващат примери от следните произведения на композитора: Рапсодия „Вардар“, Концерт за пиано и оркестър №3 – втора част, „Българска сюита“ и Миниатюри „Шумен“.

По регламент всеки отбор има 4 минути за обсъждане и даване на отговор. В рамките на 2 минути той може да бъде допълнен и от друг отбор. За пълен и изчерпателен отговор ще се дават 5 точки, за непълен – 3, а за допълване на отговора – 1.

Комисията, която ще оценява участниците, е в състав проф. Стефан Хърков, преподавател в ШУ „Еп. К. Преславски“, Диана Дечева, изпълнителен директор на Фондация „Панчо Владигеров“ и Стефка  Макавеева, музикален педагог.

Наградата за най-добре представилия се отбор е посещение на концерт на носителите на награди от тазгодишния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен, включен в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Викторината се организира от Община Шумен и Фондация „Панчо Владигеров“.

ШУМ.БГ