Водач на листата на ДПС за европейските избори на 26 май т.г. е лидерът Мустафа Карадайъ, а втори е депутатът и бизнесмен Делян Пеевски. На трето и четвърто място са настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Листата бе регистрирана в Централната избирателна комисия (ЦИК) днес и ще бъде представена официално утре. Лидерът Мустафа Карадайъ обяви само, че в нея има "млади, знаещи, можещи, смели, решителни, отговорни и свободни" хора. Той каза още, че листата гарантира приемственост и победа, но не отговори на журналистически въпроси за кандидатите.

Делян Пеевски бе кандидат за евродепутат на изборите през 2014 г. - година след неуспешният опит да оглави ДАНС, който предизвика масови протести. Тогава той бе избран, но се отказа да бъде в Европейския парламент. Имаше информации, че АЛДЕ (европейската партия на либералите, към която ДПС принадлежи) е реагирала срещу кандидатурата му. И в момента е депутат от ДПС, но не ходи на работа в Народното събрание. След разрива с банкера Цветан Василев и фалита на КТБ той постепенно разкри собствеността си в няколко медии - "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Меридиан мач", "Борба". Миналата есен обяви, че ще прехвърли медийния си бизнес на фондация, но ще помага материално.

Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова, която бе водач на евролистата на предишни избори, не е кандидат за евродепутат. В листата има няколко младежи от ДПС на възраст от 29 до 35 години.

На пета позиция е Атидже Али–Вели, която е заместник изпълнителен директор в Държавен фонд "Земеделие" с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони. На шеста - Севим Мусак, която работи в екипа на групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Седми е Станислав Анастасов, който през 2014 г. бе избран за министър на околната среда и водите, след като Искра Михайлова стана евродепутат. В листата е и бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, който е на единадесето място.

Осми е Сюлейман Сюлейман от Добрич. Следват Антоанета Асенова от младежко ДПС и Гюлфие Арнаудова от села Абланица, община Хаджидимово. След тях са Петър Чобанов (Ямбол), Сузан Мехмедова (Бургас), Синан Пехливанов (Велико Търново), Танер Кабил (Пловдив), Синай Якуб (Хасково), Ертен Анисова (Варна) и Цветан Енчев (София).

Дневник