Три компании подадоха оферти за доставката на два многофункционални патрулни кораба за военния флот. Това са Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), "МТГ – Делфин" (България) и FINCANTIERI (Италия). Офертите бяха отворени днес в Министерството на отбраната, с което започва работа междуведомствената работна група, която трябва да оцени предложението. Одобрената от парламента проектна цена за двата кораба е 984 млн. лв. (с ДДС).

Предвиждаме корабите да бъдат придобити – първият до края на 2023, вторият – до края на 2024 г., каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. "Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораба е един от трите основни инвестиционни проекта на Министерството на отбраната. Целта е чрез придобиването им да ce изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация", каза още Величков.

Четири са основните показатели за оценка на офертите – "способности", "цена" "индустриално сътрудничество", "интегрирана логистична поддръжка". Командирът на военноморските сили контраадмирал Митко Петев поясни, че първо ще бъдат оценени техническите характеристики, както и предложенията, свързани с показателите "индустриално сътрудничество" и "интегрирана логистична поддръжка". Вторият етап от работата на комисията е оценка на ценовите оферти, които ще бъдат отворени на 29 май.

Работата на комисията ще приключи с подготовката на доклад, който трябва да е внесен в Министерския съвет до 12 юни 2019 г. Способностите, които ще придобият Военноморските сили чрез реализацията на този проект, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за електронна борба.

От правителството държат на "индустриалното сътрудничество", тоест максимална част от работата по корабите да бъде извършена в България. Предишният опит за купуване на кораби се провали в края на 2017 г. Проектът бе на стойност 820 млн. лв. с ДДС и бе спечелен от варненската корабостроителница "МТГ Делфин", но компанията се отказа заради ниска цена. "Делфин" и сега е сочена за фаворит.

Дневник