Софийски градски съд потвърди изцяло присъдата на първоинстанционния съд, с която директорът на БНТ Константин Каменаров е признат за виновен в това, че е шофирал пил, съобщи днес пресцентърът на съда. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Каменаров е осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лв. глоба. При това решение на съда той влиза в хипотезата на несъвместимост с поста и ще трябва да го освободи.

Потърсен за коментар от "Дневник", Константин Каменаров заяви: "Специални поздрави на вас, вашия издател и вашия собственик. Благодаря ви. Довиждане", след което затвори телефона.

При създалата се ситуация Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да вземе нарочно решение, за да освободи Каменаров, но няма пречка и той сам да подаде оставка. Най-вероятно това ще стане още тази сряда, съобщи "Капитал". Преди изборът на нов директор СЕМ ще трябва да назначи изпълняващ длъжността.

Константин Каменаров беше избран за директор на БНТ през лятото на 2017 година. Присъдата на първа съдебна инстанция дойде в края на миналата година, а от май 2018 година вървеше процедурата по нейното обжалване.

Заседанията по делото се отлагаха с различни мотиви, като в единия случай се стигна и до скандал, след като Каменаров не се яви, защитата му представи болничен, а в същото време той се оказа в командировка в чужбина.

Още първите месеци от мандата на Каменаров бяха белязани със смени на хора на ключови позиции. В края на 2017 година напусна назначеният от новото ръководство на БНТ директор на "Новини и актуални предавания" Константин Кисимов, като мястото му зае Уляна Пръмова. Решението му бе изненадващо за всички в медията. Повод за коментари и догадки бе и фактът, че Кисимов пожела да напусне телевизията веднага след като в нея като програмен директор на БНТ1 бе назначен Емил Кошлуков.

През март тази година от БНТ беше уволнена ръководителят на дирекция "БНТ Свят и региони" Екатерина Генова. В началото на май от обществената телевизия беше съкратен главният продуцент "Вътрешна продукция" Роберт Ковачев. Той е участвал в създаването на културните предавания "Денят започва с култура", "История.бг" и "Вяра и общество", както и публицистичното "Референдум", за което като създател има и авторски права.

Също през май миналата година бяха освободени главният продуцент на продуцентския център "Спорт" в БНТ Методи Манченко, финансовият директор Росица Григорова, главният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова, Зорина Бояджиева - началник на отдел "Управление на собствеността", Асен Илиев - началник на отдел "Обществени поръчки" и София Живкова - началник на отдел "Маркетинг и продажби" в дирекция "Маркетинг и комуникации".

Дневник