От началото на май САЩ въвеждат тотално петролно ембарго срещу Иран, реши президентът Доналд Тръмп. В съобщението на Белия дом, цитирано от "Ройтерс", се казва, че няма да се подновява изключението, което бе направено за петролна търговия с Техеран за 8 държави, сред които Турция и Гърция.

Готови сме за този ход на американците, каза източник от иранското министерство на петрола, а Революционната гвардия повтори заплахата си да затвори за петролни танкери стратегическия Ормузки проток. През този преход между Персийския залив и Оманския залив преминава значителна част от световната търговия с петрол.

САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са се договорили за мерки за поддържане предлагането на световния пазар за петрол Вашингтон и неговите съюзници планират да продължат натиска над властите в ислямската република, се казва още в текста. "Това решение има за цел да доведе до нула износа на ирански петрол и така да лиши иранския режим от основен източник на доходи", допълва съобщението, разпространено от говорителката Сара Сандърс.

Американските санкции започнаха на 4 ноември 2018 г., след като президентът Тръмп реши да оттегли страната от международното споразумение за иранската ядрена програма, предвиждащо отмяна на ембаргото. Съгласно промяната всички трябваше да спрат сделките с ирански петрол с изключение на Китай, Индия, Япония, Южна Корея, Тайван, Турция, Италия и Гърция. Нарушителите са застрашени от преки или вторични санкции. Държавният секретар Майк Помпео твърди, че след това приходите на иранците от петродолари са намалели от 50 на 10 милиарда долара.

Анкара веднага реагира остро, като външният министър Мевлют Чавушоглу написа в "Туитър": "Не приемаме едностранно наложени санкции и нареждания как да изграждаме отношенията със съседите си." Според него ходът на Вашингтон няма да допринесе за мира и стабилността в района.

Източник на иранската агенция "Тасним" от петролното министерство, пожелал анонимност, коментира, че САЩ няма да успеят напълно да прекратят износа. "При каквито и да е обстоятелства след изтичането на американските изключения ние няма да спрем експорта си, освен ако иранските власти не решат да го сторят, а това е изключено в момента. Имаме дългогодишен опит на неутрализиране на опитите на враговете да ударят страната ни."

Ген. Алиреза Тангсири от Революционната гвардия каза пред агенция "Фарс": "Съгласно международното право Ормузкият проток е морско трасе, което, ако ни бъде забранено да използваме, ще сме принудени да затворим. В случай на каквато и да е заплаха не трябва да има и минимално съмнение, че ще защитим и отбраняваме иранските води."

"Заради отрицателните ефекти от санкциите външното министерство е във връзка с чуждестранни партньори, включително от Европа, по света и сред нашите съседи и ще предприеме необходимите мерки", цитират новинарските агенции позицията на дипломатическото ведомство в Техеран.

Дневник