Върховният съд на Мианма отхвърли днес жалбата на двамата журналисти от "Ройтерс", осъдени на седем години затвор за нарушаване на закона за държавната тайна. "Те бяха осъдени на седем години затвор, решението остава в сила, а жалбата е отхвърлена", заяви върховният съдия Сое Наинг, без да даде подробности.

33-годишният Ва Лоне и 29-годишният Куав Сое О са под стража повече от 16 месеца, след като бяха арестувани през декември 2017 г. Преди ареста им журналистите разследваха убийството на 10 мюсюлмани рохинги.

Съд на по-ниска инстанция в Янгон призна Ва Лоне и Куав Сое О за виновни в нарушаване на закона за държавната тайна и ги осъди на седем години затвор. Адвокатите им обжалваха присъдата пред Върховния съд, като се позоваха на липсата на доказателства за извършено престъпление и заявиха, полицията е устроила клопка на журналистите. Полицай, свидетелствал пред съд по делото, заяви миналата година, че полицаи са подхвърлили на обвиняемите документи, представляващи държавна тайна.

Вкарването в затвора на Ва Лоне и Куав Сое О предизвика остра реакция от защитници на свободата на печата, западни дипломати и световни лидери и това увеличи натиска върху лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи да използва влиянието си, за да бъдат помилвани двамата журналисти.

Дневник