Жертвите на серията атентати в Шри Ланка в неделя вече са 359, а арестуваните в хода на разследването са повече от 60, съобщи председателят на парламента. Лакшман Кириела допълни, че не е изключено заради нападенията срещу църкви и луксозни хотели да бъдат задържани над 100 души.

Полицията в Шри Ланка посочи, че ранените са над 500, но продължава да не дава подробности къде колко хора са загинали и пострадали. Сред жертвите има 39 чужденци, включително граждани на Великобритания, САЩ, Австралия, Турция, Индия, Китай, Дания, Холандия и Португалия. УНИЦЕФ потвърди, че 45 от загиналите са деца.

Отговорността за самоубийствените атентати бе поета от "Ислямска държава", а според властите при експлозията в един от хотелите е загинал лидерът на групата радикални ислямисти. В съобщението на "Ислямска държава" се казва, че това е отговор на атентата на бял екстремист срещу две джамии в Нова Зеландия през март, в който той уби 50 души. Ако това се потвърди, нападението в Шри Ланка ще е една от най-кървавите акции на мрежата извън базата ѝ в Сирия и Ирак.

Министърът на отбраната Руван заяви пред парламента във вторник, че виновни за кръвопролитието са две шриланкийски ислямистки групировки - "Национална Таухид Джамаут" и "Милатху Ибрахим". В сряда властите показаха и снимки на част от заговорниците, на една от които се вижда лицето на предполагаемия лидер.

В Шри Ланка продължават острите критики срещу силите на реда за липсата на координация и несериозното възприемане на предупреждение, включително от чуждестранни партньори, че радикални ислямисти подготвят нападения. Местни анализатори посочват, че мрежата, от която е било извършена серията атентати навръх Великден, е била следена от известно време от индийското разузнаване и че тя има връзки с ислямисти в Бангладеш.

Три източника на "Ройтерс" казват, че предупреждение за атентат е било получено от Индия броени часове преди експлозиите и че не е ясно дали са били предпирети някакви мерки в отговор на това.

Дневник