Италианското правителство одобри план за икономически растеж в ранните часове на днешния ден след разгорещено заседание на кабинета, което извади на показ разделенията в управляващата коалиция и подхрани предположенията за възможно разпадане на правителството, информира "Ройтерс".

Противоречията засенчиха новините за плана за растеж, предвиждащ данъчни отстъпки и инвестиционни стимули, както и опростени процедури за обществени поръчки. Управляващите партии - крайнодясната "Лига" и антисистемното Движение "Пет звезди" - са във вражда на фона на приближаващите избори за Европейски парламент на 26 май. Това предизвиква опасения сред инвеститорите, че правителството може да се разпадне.

Кабинетът представяше плана като основополагащ за усилията да съживи растежа на италианската икономика, която изостава от останалите в еврозоната от две десетилетия. Вместо това обаче новите разпоредби очертаха засилващата се вражда между лидерите на партиите в управляващата коалиция.

Ръководителят на Движение "Пет звезди" Луиджи ди Майо пристигна на заседанието с повече от час закъснение, след като използва своя телевизионна изява да призове за оставката на политик от "Лига" заради корупционен скандал. Матео Салвини отказа да уволни държавния министър на транспорта Армандо Сири, срещу когото се води разследване за предполагаемо приемане на подкупи, за да подпомогне интересите на компании за възобновяема енергетика. "Вече е официално - имаме две правителства", гласи заглавието на първа страница на водещия всекидневник в. "Република".

"Декретът за растеж", приет на заседанието, включва малко изненади макар спорът между управляващите партии да е отразен в промяна на една от основните мерки - облекчаване на дълговото бреме на община Рим, която е управлявана от "Пет звезди". Декретът не е толкова щедър, колкото първоначалния план след критики, отправени от "Лига".

След заседанието източници от "Пет звезди" посочиха, че мерките за облекчаване бремето на Рим са "приети наполовина" и се зарекоха да ги разширят при обсъжданията в парламента, уточнява ДПА. Салвини, който е вицепремиер и министър на вътрешните работи, твърди, че Рим не трябва да получава преференциално отношение спрямо другите обременени с дългове италиански общини.

Правителството разширява обхвата на плана си да компенсира вложителите, засегнати от последната банкова криза. Обезщетения ще могат да получат гражданите с годишни доходи до 35 хил. евро или с активи до 200 хил. евро. Първоначалният праг за активите бе 100 хил. евро.

Декретът също така дава зелена светлина на правителството да поеме дял в евентуално дружество, създадено за спасяване на финансово затруднения национален авиопревозвач "Алиталия" (Alitalia).

Италия миналата година представи бюджет за 2019 година, включващ значителни разходи. Това разклати позициите на еврото и други финансови пазари, но засега оказва слабо влияние върху растежа. Италианската икономика изпадна в техническа рецесия в края на 2018 година, а в момента едва нараства. Страната е втората най-задлъжняла в еврозоната след Гърция с държавен дълг от 132.2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година спрямо 131.4 процента през 2017 година, припомня "Ройтерс". /БТА

Дневник