Президентът на Естония Керсти Калюлайд назначи вчера новото правителство на лявоцентриста Юри Ратас. В него има министри от крайнодясната евроскептична партия ЕКРЕ, чийто лидер веднага обяви намерението си да "прекрати много неща", за да реформира страната, предаде "Франс прес".

За целта правителството ще въведе процедури на допитване, каза новият вътрешен министър Март Хелме, председател на ЕКРЕ (Консервативна народна партия). Тя отдавна настоява за референдуми за премахването на "гражданското партньорство" между лица от един пол или за "дефиниране наново" на отношенията на Естония с ЕС, в който страната беше приета през 2004 г.

Хелме, който често атакува различни социални и професионални групи, например лекари, извършващи аборти, и "предубедени" журналисти, същевременно обеща, че няма да има ограничения за демокрацията, свободата на медиите или опити за затваряне на културни институции. Той обаче настоя "свободите да се използват отговорно" и призова за "период на конструктивен диалог, а не на обвинения".

Премиерът от Центристката партия Юри Ратас се съюзи с ЕКРЕ и консервативната партия "Исамаа" ("Отечество"), за да остане на власт (тяхната коалиция наброява 56 депутати в камарата със 101 места), след като либералната Партия на реформата излезе начело на парламентарните избори на 3 март.

В речта си той обеща "да изгради по-богата, по-здрава и по-сплотена държава, в която ценностите и важните свободи за нашето общество ще бъдат защитени, в която всеки независимо от пола му, възрастта или етническия му произход ще се чувства сигурен, полезен и защитен".

Президентът Калюлайд заяви, че в страната има криза на ценностите, но подчерта, че всяко правителство, което разполага с парламентарно мнозинство, е легитимно и представлява волята на нацията. Тя напомни, че традицията дава на всяко ново правителство 100 дни без критики, и добави, че иска да отиде още по-далеч, призовавайки за "сто дни без омраза". Новото правителство ще положи клетва пред парламента в понеделник, 29 април.

БТА/Дневник