След повече от 45 години политическа кариера бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън днес официално се включи в надпреварата за Белия дом, разчитайки на своя имидж на умерен и обединител, предаде агенция "Франс прес".

"Историята ще гледа на четирите години на този президент и на всичко, в което той вярва, като аномален период. Но ако дадем на Доналд Тръмп осем години в Белия дом, той завинаги и изоснови ще промени нацията, това, което сме. Не мога да стоя отстрани и да допусна това да се случи", каза 76-годишният Байдън.

Благодарение на голямата си известност бившият вицепрезидент на Барак Обама от месеци вече води в допитванията кой е фаворит за получаване на партийната номинация на демократите за президентските избори в Съединените щати през 2020 г.

След два неуспешни опита на президентските избори от 1998 и 2008 г. и след отказ да се кандидатира през 2016 г. заради смъртта на един от своите синове Байдън сега изчака няколко месеца, преди да обяви официално кандидатурата си. Последните седмици в това изчакване бяха помрачени от свидетелствата на няколко жени, които го обвиниха, че силно ги е притеснил с известните си фамилиарни жестове на симпатия като целувки по главата или слагане на ръце на раменете.

Байдън обеща "повече да внимава", но не се извини за поведението си. Други жени пък се изказаха в негова защита и въпреки спора той остава начело в допитванията за кандидат-президент на демократите с 29.3 процента, следван от левия сенатор Бърни Сандърс с 23 процента, според усреднените от сайта RealClear Politics данни за периода 5-21 април. Далеч зад тях са сенаторът Камала Харис с 8.3 процента, кметът Пийт Бутиджеж със 7.5 процента, сенатор Елизабет Уорън с 6.5 процента и бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рорк с 6.3 процента.

Дневник