Министърът на отбраната на Шри Ланка е уволнен, след като страната потвърди, че се е стигнало до "голям пропуск на разузнаването" преди серията атентати, в които загинаха 359 души и бяха ранени над 500, предаде Би Би Си.

Предупреждение е дошло от индийското разузнаване още в началото на месеца. Съобщението гласяло, че се готвят атаки около празниците, и пристигнало още в началото на април, но не било споделено по нужния ред от компетентните органи, казаха пред парламента представители на службите.

Сигналът не е достигнал до "правилните хора", затова "трябва да поемем отговорност... това можеше да се избегне или поне да се минимизира", смята заместник-министърът на отбраната Руван Виджевардене. Министърът също така заяви, че не е възможно "атаките да са извършени само на местно ниво", въпреки че правителството обвини за тях групировката "Таухид джамаат".

Информацията съответства на данните от "Франс прес" часове след атентатите. Тогава агенцията съобщи, че десет дни по-рано е постъпил сигнал от партньорска служба за готвен от ислямисти атентат.

Сигналът е получен на 4 април, но според "Ройтерс" не е стигнал нито до президента, нито до премиера.

Междувременно властите съобщиха, че осем от деветимата атентатори са граждани на Шри Ланка, а един от тях е учил във Великобритания и Австралия, преди да се върне в родината си.

Дневник