За първата си среща на върха лидерите на Северна Корея и Русия, Ким Чен-Ун и президентът Владимир Путин, разговаряха и вдигаха тостове под съпровода на песни и танци. Имаше и размяна на подаръци - оръжия от двете страни.

Инициативата за тоста дойде от Путин, който предложи "укрепване на дружбата" между Русия и Северна Корея, благополучието на народите и здравето на "другаря" лидер.

Отговорът на Ким, цитиран от РБК, бе, че тостът трябва да е "за развитие, укрепване и процъфтяване на великата Руска федерация, за доброто здраве на президента Путин, за щастие и прекрасното бъдеще на двете страни".

Според Ким корейският меч, подарен на Путин, трябва да "олицетворява силата, олицетворява душата - на моя и нашия народ, който ви поддържа". В замяна Ким получи шашка (вид церемониална сабя).

По-късно Путин нарече Ким "достатъчно открит човек", който "води свободно дискусии по всички въпроси". Двамата обсъдили "различни въпроси" за отношенията на Русия и Северна Корея, а и такива, "свързани със санкциите, отношенията със САЩ и ядреното разоръжаване на Корейския полуостров". Той каза и че на първата им среща е предложил да помогне за "нормализиране на отношенията между Северна Корея и САЩ".

Пхенян също така "се нуждае от гаранции за сигурността си", каза още Путин, цитиран от ТАСС.

Дневник