Пилотите на скандинавската авиокомпания SAS започнаха безсрочна стачка след провала на преговорите за размера на възнагражденията, което наложи на превозвача да отмени на практика всички свои полети, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА. Отменени днес са 673 полета, което ще засегне 72 000 пътници.

Преговорите между компанията и синдиката на пилотите са насочени основно към размера на заплатите и работните часове. Стачката не засяга полети, извършвани от компании партньори, които се равняват на около 30 процента от авиовръзките под марката на SAS.

Синдикатът на пилотите настоява за увеличаване на възнагражденията с 13 процента. Организацията на работодателите твърди, че повишението трябва да е пропорционално на общия показател на трудовия пазар от 2.2-2.3%, уточнява ТАСС.

Заплатите на пилотите в SAS вече са средно 93 000 крони (малко под 9000 долара) и са сред най-високите в Скандинавия според работодателите. Профсъюзите обаче настояват, че тази статистика не отговаря на действителността.

Основният пакет акции в SAS до неотдавна бе собственост на правителствата на трите скандинавски страни. Швеция държеше 21%, а Дания и Норвегия - по 14 на сто. Норвегия и Швеция обаче през 2016 г. намалиха дяловете си, продавайки 5.8 процента от акциите.

През последните години SAS е поставена под натиск от конкуренцията на нискотарифни авиокомпании.

Дневник