Границите в Европа - националните и външните на ЕС - трябва да се контролират и защитават по-добре, а Шенгенското споразумение да се реформира и, ако трябва, няколко държави да отпаднат от него.

Това заяви в необичайно дълга пресконференция късно в четвъртък президентът Еманюел Макрон. Нациите съществуват и благодарение на своите граници, но за да бъдем открити, трябват ясни предели, нужни са правила, за да приютиш някого ти е нужен дом, а той се нуждае от граници, обясни той. "Решихме да имаме общи граници, създадохме Шенгенското споразумение, но то повече не работи", каза Макрон.

От изказването се разбра, че идеята му е от зоната за пътуване без паспортен контрол между 26 държави да отпаднат онези, които не участват в преразпределянето на мигранти.

Европа трябва да преразгледа амбициите си за взаимодействие и развитие с партньорите в Африка и с всички, които е нужно, за да избегнем масова миграция, препоръча той. "Но в тази Европа има и обосновано право за предоставяне защита на бежанците и тази отговорност е съпроводена със солидарност. Именно на тази основа трябва да се реформира Шенген."

Запитан за позицията си за т.нар. политически ислям, президентът отвърна, че ще бъде безкомпромисен към проповядващи тази стратегия във Франция, която се опитва да откъсне части от обществото от държавата. "В наши дни когато говорим за секуларизъм, става дума за оформяне на кланове, на затворени групи в някои от нашите квартали, говорим за хора, които в името на религията преследват политически проект, който иска да се откъсне от нашата република." Макрон допълни, че ще настоява за по-строг контрол над това как се финансират подобни организации.

Дневник