Великден е! Православният свят празнува Възкресение Христово – най-големият и светъл празник на християните, наричан още празник на всички празници.

"Христос Возкресе", възвестиха в полунощ в шуменските храмове - "Во истина возкресе", отвърнаха стотици миряни събрали се за тържествената литургия. След богослужението и обявяването от свещеника на Възкресението, шуменци взеха частица от Благодатния огън и го занесоха по домовете си.

„Обични в Господа братя и сестри, чеда на Варненската и Великопреславска епархия, всички ние имаме голям дълг – да бъдем истински благовестници на Възкресението и на мира по целия свят. Възкресението Христово е наистина всемирен празник. Днес светата Църква ни призовава: „Ден е на Възкресението: да се просветим от тържеството и един друг да се прегърнем, да назовем братя и ненавиждащите ни, заради възкресението всичко да простим“, каза в пасхалното послание Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

С "Христос Возкресе" хората продължават да се поздравяват от Великден до Петдесетница.
Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Традиция за празника е да се сложи богата трапеза, на  която задължително присъстват боядисаните яйца и козунак. Яйцата са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Боядисани яйца се чукат в нощта и деня след Възкресение Христово. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината. 

ШУМ.БГ