С рекордно ниско класиране от близо седем години насам започва седмицата за Григор Димитров. Българският тенисист вече е №49 в световната ранглиста на АТП.

Димитров бележи спад от шест позиции след турнира в Барселона. Той напусна надпреварата още в третия кръг след допуснат обрат срещу чилиеца Николас Хари 6:2, 4:6, 6:7 (2) и не успя да защити точките си от участието в четвъртфиналите през 2018 г. Димитров все пак запази мястото си в топ 50, което беше под заплаха преди началото на турнира.

Българският тенисист започна годината под №21, но така и не успява да намери постоянство. Единствено на Australian Open Димитров записа три поредни победи, а балансът му през 2019 г. е девет успеха и пет загуби. Сезонът му беше белязан и от контузия в рамото, която го извади от корта за близо два месеца.

До края на сезона на червени кортове Димитров ще участва в три турнира – двете "Мастърс" надпревари в Мадрид и Рим, както и на "Ролан Гарос". В турнирите от серия 1000 той има да защитава по 10 точки, а на "Ролан Гарос" – 90. Следващата надпревара в календара му е Мадрид, като турнирът започва на 5 май.

В челото на световната ранглиста размествания не настъпиха, водач продължава да бъде Новак Джокович.

Дневник