Централният защитник на "Ливърпул" Върджил ван Дайк беше избран за Играч на сезона във Висшата лига. Холандецът спечели анкетата, провеждана от Асоциацията на професионалните футболисти (PFA), в която гласуват всички играчи в Премиършип.

За втора поредна година футболист на "Ливърпул" печели този приз, след като през миналия сезон той отиде у Мохамед Салах. Общо за трети път в последните шест сезона мърсисайдци излъчват носителя на наградата, като през 2013-14 това беше Луис Суарес. За осми път играч на "Ливърпул" печели, като единствено "Манчестър юнайтед" е с повече призове в класацията (11).

Централният защитник е сред най-постоянните играчи на "Ливърпул". Той взе участие във всички мачове на тима във Висшата лига дотук, в които мърсисайдци запазиха 19 сухи мрежи. 27-годишният бранител премина в тима преди 18 месеца, когато беше купен за 75 милиона паунда от "Саутхемптън".

"Трудно е да опиша какво чувствам в момента. Мисля, че това е най-ценната награда, защото тя идва след гласуване на тези, срещу които играеш всяка седмица. Горд съм и много благодарен за този приз", каза Ван Дайк.

Той беше сред номинираните заедно със съотборника си Садио Мане, Еден Азар от "Челси" и трима представители на "Манчестър сити" – Серхио Агуеро, Рахим Стърлинг и Бернардо Силва. В крайна сметка Ван Дайк победи Стърлинг.

За Стърлинг остана наградата за млад играч на сезона. За втора поредна година тя е в "Сити", след като през миналия сезон я спечели Лерой Сане.

Ван Дайк е едва четвъртият холандец с наградата след Денис Бергкамп (1997-98), Рууд ван Нистелрой (2001-02) и Робин ван Перси (2011-12). Защитник не беше избиран за Играч на сезона от Джон Тери през 2004-05. Единственият друг бранител, печелил приза, е Пол Макграт (1992-93).

Няколко дни по-рано Ван Дайк беше избран и в отбора на сезона. В него "Ливърпул" има четирима представители, а "Сити" шестима.

Дневник