В знаменателната за Шумен 2019, в която отбелязваме 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров градът ни отново е домакин на поредния Международен конкурс за пианисти и цигулари носещ името на композитора.

Той  ще бъде открит на 27 май и ще продължи до 7 юни. 40 пианисти и цигулари от 10 страни ще свирят творби на Панчо Владигеров.

40-те изпълнители, от които 20 цигулари и 20 пианисти ще пристигнат в града от Германия, Швейцария, Словакия, Русия, Гърция, Китай, Южна Корея, Япония. 15 цигулари и 3-ма пианисти са българските участници в конкурса, а от чужбина ще се изявят 17 цигулари и 5-ма пианисти. Най-малката участничка в тазгодишния конкурс е 14-годишната цигуларка Ива Маринова.

Изявени инструменталисти и педагози  ще оценяват изпълнителите в двете  специалности.  Председателят на фондация “Панчо Владигеров” проф. Минчо Минчев ще оглави международното жури при цигуларите, а членовете са Винсент Чао, Тайван, Габриел Кроитору-Румъния, Дора Бръчкова – България,Кеворк Мардиросян – България/САЩ, Светлана Макарова-Русия и Юнг Ми Чо от Южна Корея.

Председател на журито при пианистите е Людмил Ангелов, който заедно с Александър Розенблат от Русия,  Борислава Танева и Иво Калчев от България, Войчех Свитала от Полша, Леонел Моралес – Куба/Испания и Ксун Пан – Китай/САЩ ще оценяват изпълнителите в клавирната специалност.

Наградният фонд на конкурса е 40 000 евро. Освен паричните награди за всяка от двете специалности се присъжда по една награда за „Най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров”, а за носителите на I награда при пианистите и цигуларите се осигуряват и концертни изяви през сезона 2019/2020 г. в програмите на международните музикални фестивали в България.

ШУМ.БГ