Все още няма решение дали университетските такси за европейски студенти да бъдат увеличени, заяви британското правителство, след като "Бъзфийд" съобщи, че се обмисля от 2021 г. студентите от ЕС да плащат такси, каквито студенти от трети държави плащат сега. В момента европейците, обучаващи се в британски университети, дължат същите такси, както и гражданите на Обединеното кралство.

Координаторът за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад написа в писмо до премиера Тереза Мей, че увреждането на "уникалната и близка връзка" между европейските и британските образователни програми ще навреди на новите поколения.

В събота "Бъзфийд" писа, че министърът на образованието Деймиън Хиндс предлага приравняването на студенти от ЕС на британски граждани да бъде прекратено в началото на учебната година през 2021 г. Служители в министерството на образованието и на "Даунинг стрийт" смятат, че би било неоправдано това положение да продължи и след Брекзит.

Обяснението е, че при досегашната система е имало по-голяма възможност обучаващите се в британски университети да останат в страната, да плащат данъци в нея и да бъдат от полза за икономиката ѝ – но не и след Брекзит, когато новите правила за имиграцията вероятно ще затруднят това.

Около 135 хил. европейски студенти учат във Великобритания в момента, като таксите варират от 10 хил. до 38 хил. лири годишно.

Привикан в парламента днес, зам.-министърът по образованието Крис Скидмор не изключи възможността таксите да бъдат вдигнати, но подчерта, че решение още не е взето и обсъжданията продължават. Той припомни, че правителството е обещало да продължи да финансира европейски проекти като "Еразъм" и "Хоризон".

Дневник