Аякс" направи огромна крачка към финала в Шампионската лига. Холандците изиграха поредния си силен мач в надпреварата и победиха с 1:0 "Тотнъм" в Лондон.

Ценния гол вкара Дони ван де Беек в 15-ата минута. Реваншът е на 8 май в Амстердам.

Ако постигне крайната победа, "Аякс" ще стигне до седмия си финал в най-силния европейски турнир и първи от 1996 г. насам. До момента отборът е стъпвал на върха четири пъти.

Отборът от Амстердам отново впечатли с футбола си и се възползва по най-добрия начин от отсъствието на ключовите играчи на съперника Хари Кейн и Хьон Мин Сон. Допълнителен проблем за мениджъра на "шпорите" Маурисио Почетино се появи в течение на мача, след като в 39-ата минута трябваше да смени принудително Ян Вертонген.

"Аякс" стана четвъртият отбор в историята на турнира от 1955 г. насам, който печели трите си гостувания в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите. Последните три състава, направили това, станаха шампиони ("Ливърпул" през 1984 г., "Байерн" през 2013 г. и "Реал" през 2018 г.)

Холандците изиграха много силно първо полувреме. Те започнаха на скорост, притискаха съперника си и действаха с огромна увереност.

Това даде резултат в 15-ата минута, когато Ван де Беек получи на ръба на засадата пред вратата и имаше достатъчно време да изчака най-добрия момент да стреля и да преодолее Юго Лорис.

Добрите минути за гостите продължиха, като те държаха развоя под контрол. В 35-ата минута Вертонген се сблъска със съотборник и с вратаря на "Аякс" и получи тежък удар в лицето. Въпреки че се завърна в игра за кратко, той беше сменен от Муса Сисоко.

След почивката "Тотнъм" показа друго лице и създаде добри положения, но без резултат. "Шпорите" успяха да държат повече топката и да са по-близо до полето на съперника.

"Аякс" се стремеше да използва всяка възможност и беше близо до това да удвои. В 78-ата минута след бърза атака топката стигна до Давид Нерес, който стреля диагонално, но улучи греда.

В другия полуфинал спорят "Барселона" и "Ливърпул".

Дневник