Полуфинал в тежка категория. Така сайтът на УЕФА определи дуела между "Барселона" и "Ливърпул" в Шампионската лига.

Първият епизод от очакваното зрелище е тази вечер на "Камп ноу", а реваншът ще е следващата седмица.

Двата отбора, които по пет пъти са стъпвали на европейския връх, гледат към голямата цел. Те обаче влизат в двубоя от различни позиции.

Вниманието на "Барселона" вече е съсредоточено изцяло върху Шампионската лига. Преди два дни каталунците отпразнуваха 26-ата си шампионска титла в Испания и десета за последните 15 години.

"Ливърпул" е в противоположно положение. Червените са в люта и изтощителна надпревара за титлата във Висшата лига. Воденият от Юрген Клоп хвърля всички сили в опит да детронира "Манчестър сити", но два кръга преди края изостава с точка.


Треньорите

"Не знам дали сме двата отбора в най-добра форма в Европа, но ние сме тези, които са на полуфинал. Те се борят със "Сити" за титлата, а ние вече сме шампиони. Това е", заяви треньорът на "Барселона" Ернесто Валверде.

"Те са много силен отбор, с висок ритъм и невероятно нападение. Този ритъм Клоп го имаше в "Борусия" (Дортмунд). Загубили са само един мач в първенството си, което говори много за тях".

"Играем у дома и нашето намерение е да спечелим. Знаем цената на това да не допуснем гол, но знаем, че трябва да направим два добри мача. Предполагам, че и те ще искат да вкарат и да не допуснат гол".

"Всяка загуба е полезен опит. Естествено, никой не иска да губи, но това е силно лекарство. Загубите служат за урок. Загубих последните шест финала, в които участвах. Това едва ли са най-хубавите дни в живота ми, но пораженията не ме сломиха. За мен смисълът на живота е да опитваш отново и отново. Най-ценното на опита е как ще го използваш в бъдеще", заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп.

"Чувам някои хора да казват, че "Барселона" не е отборът, който беше преди. Вие сериозно ли? Това е изключителен отбор с много класа и самочувствие, все пак станаха шампиони преди няколко дни, вероятно ще спечелят и Купата на Испания. "Барселона" наистина е голям отбор, но ние все повече се приближаваме. Точно колко сме близо, ще видим в сряда".

Гласът да данните

За "Барселона" това е първо участие в полуфиналите, откакто преди четири години взеха купата в Шампионската лига. Каталунците излязоха победител в два от последните си пет полуфинала в турнира.

"Ливърпул" игра във финала в Киев преди година, но загуби от "Реал" (Мадрид).

В четирите си гостувания на "Камп ноу" мърсисайдци нямат загуба (две победи и две равенства). "Барселона" е спечелил последните си две гостувания на "Анфийлд".

Първият двубой между двата състава на европейската сцена е през 1975-76, когато след 2:1 общ резултат "Ливърпул" излиза победител и след това във финала побеждава "Брюж", за да вземе Купата на УЕФА.

Между 2001 и 2007 г. двата състава изиграват още шест мача помежду си - два пъти се срещат в елиминации и веднъж в групите на Шампионската лига. "Ливърпул" е краен победител и в двата елиминационни дуела.

В предния кръг "Барселона" преодоля представител на Висшата лига - "Манчестър юнайтед" след две победи с общ резултат 4:0. Отборът няма загуба у дома в двубой от преките елиминации от поражението с 0:3 от "Байерн" през 2012-13 г.

Каталунците са на едно попадение от своя гол номер 500 в Шампионската лига. Постижение, което единствено "Реал" е достигал. Лионел Меси е устремен към това да стане голмайстор в турнира за шести път, като до момента има десет гола.

За "Ливърпул" това е първи двубой в Европа срещу испански отбор от загубата с 1:3 срещу "Реал" във финала в Киев преди близо година.

В последното си гостуване в Испания "Ливърпул" завърши 3:3 срещу "Севиля", макар до почивката да водеше с 3:0. Отборът няма победа в четири поредни мача в Испания (равенство и три загуби), откакто победи с 1:0 "Реал" в осминафиналите в Шампионската лига през 2009 г. "Ливърпул" има общо седем победи, пет равенства и пет поражения в гостуванията си на испански отбори.

Дневник