Великденчето представлява многогодишно, тревисто растение. Съществуват около 500 негови разновидности. У нас те са около 40 и защото растат най-вече около април и май месец, когато е Великден, ги наричаме великденчета. Народът го нарича още “мъжка вярност", тъй като при докосване нежните листенца на цветовете окапват

Употребата на великденчето за лечение на кашлица и други респираторни симптоми датира от стотици години. Счита се, че растението действа като естествено отхрачващо средство, което може да помогне за изчистването на натрупването на слуз и храчки, позволявайки на хората да изчистят дихателните си пътища и да дишат по-удобно. За целта се прави чай от билката. 

Според проучвания великденчето съдържа мощна доза антиоксиданти. Те не само предпазват клетките от увреждане, но могат да направят кожата да изглежда по-млада и здрава.

Великденчето се използва и при хора, които имат проблеми с храносмилането или загуба на апетит.

Билката може също да се приема, ако искате да пречистите черния си дроб, както и ако сметнете, че имате нужда от детоксикация.

При невроза се препоръчва чаша чай преди лягане. Великденчето се препоръчва на хора, полагащи предимно умствен труд, тъй като билката действа за стимулиране на паметта.

Дори и да нямате здравословни оплакване, чаят от великденче не е вреден. Препоръчва се да събирате пресни цветове от тази билка за по-голяма ефикасност.

Как да си приготвим чай?

Една препълнена чаена лъжичка билка се залива с 250 мл кипяща вода, запарва се 3-5 минути и се прецежда.

Дарик