Легендата на българския футбол Динко Дерменджиев-Чико е починал на 77-годишна възраст. Рано тази сутрин, в малките часове на 1 май, емблематичният играч и треньор на жълто-черния клуб почина след близо двумесечна борба за живота си вследствие на претърпян инсулт, съобщи сайтът на "Ботев".

Цялата си професионална кариера Дерменджиев посвещава на "канарчетата". За "Ботев" изиграва 447 мача в елита, в които отбелязва 194 гола.

Той е шампион през 1967 г., носител на Купата на България пет години по-рано. Три пъти е избиран за най-добър футболист на Пловдив, заслужил майстор на спорта от 1967 г., спортсмен на годината през 1974 г.

Привържениците на "Ботев" го избраха за най-добър играч на клуба за ХХ век.

За националния отбор Дерменджиев има 58 мача и 19 гола, участник е на три последователни световни първенства - през 1962, 1966 и 1970 г.

След края на състезателната си кариера се отдава на треньорската професия, като най-запомнящите си периоди записва в "Ботев" (който ръководи общо седем пъти) и "Левски". Носител на Купата на България през 1981 г. с "Ботев". Два пъти е бил треньор и на "Локомотив" (Пловдив).

Дневник