Териториално поделение на НОИ – Шумен със съдействието на кметовете на общините в областта организира през месец май приемни с консултации за избор на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент при пенсиониране, съобщиха от НОИ – Шумен. 

Консултациите ще се проведат двукратно, през седмица, във всички общински центрове, по предварително обявен график (вижте графика в прикачения файл). Експертите от отдел "Пенсии" на място, чрез използване на специално разработени електронни услуги ще изчисляват прогнозен индивидуален коефициент и прогнозен размер на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г.

От ТП на НОИ в Шумен уточняват, че за да се осъществят изчисленията, гражданите трябва да представят лична карта и оригиналните документи, доказващи трудов/осигурителен стаж до 01.01.1997 г. – трудови книжки, осигурителни книжки, удостоверения, военно-отчетна книжка и др. и Удостоверение за осигурителен доход обр. УП-2 за период от 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж до 01.01.1997 г. по избор.

От НОИ припомнят, че с допълнението на Кодекса за социално осигуряване, публикувано в бр. 35 от 2019 г. на Държавен вестник се предоставя възможност в шестмесечен срок лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31.12.2018 г., както и тези на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на разпоредбата, да упражнят еднократно правото си на избор, като в тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице.

ШУМ.БГ