Културни, спортни, забавни събития ще изпълнят Шумен по повод майските празници в града. Кулминацията е на 11 май, когато се чества Деня на Шумен.

„Стремим се да покажем Шумен като живия, будния, цветния град. Тази година развиваме идеята си празникът на града да не е затворен, а да има национално и международно измерение“, каза днес на пресконференция в общината заместник-кметът Найден Косев, който представи и част от събитията, които ще се проведат през месец май.

Празничната програма стартира с лекоатлетическа щафета за ученици на 9 май от 9,30 часа. „За последно подобно състезание в центъра на града бе правено през 1988 г. Сега възобновяваме позабравената традиция“, обясни Найден Косев. Експертът по спорт в община Шумен Даниел Даулов даде подробности за състезанието. Щафетата ще се проведе по бул. „Славянски“, стартът ще е пред сградата на общината, а финалът до пешеходната пътека на пл. „България“.

„Организираме трасето по права линия, за да не затрудняваме движението по другите улици на града. Поканили сме за участие в щафетата всички ученици от общината. Надпреварата ще е в три възрастови групи: 5-7 клас, 8-9 клас, 10-11 клас. Отборите са смесени, участват по 4 момчета и 4 момичета, а на всеки пост се пада да пробяга около 100 м. Всички участници ще бягат с фланелки с лого за Деня на Шумен“, обясни Даниел Даулов.

10 май ще започне с Час по родолюбие в училищата и детските градини и с издигане знамето на Шумен. „Този Час стана традиционен за празника на града. Тази година той ще се проведе в петък, защото е по-трудно да организираме децата в съботния ден, който е почивен.  В Часа по родолюбие учениците ще се запознаят с историята на 11 май, защо той е избран за празник на Шумен и други интересни събития от историята“, каза Найден Косев.

Децата на Шумен ще имат възможност да се забавляват през целия петъчен ден в централната зона на града. От 11,00 часа по пешеходната зона на бул. „Славянски“ ще бъдат отворени ателиета на всички школи към Обединения детски комплекс. „Членовете на школите ще покажат как творят, с какво се занимават. По този начин се надяваме да увлечем и други деца към тяхната дейност“, каза Найден Косев.

От 16,30 часа, също в петък,  в парка между община Шумен и Регионалната библиотека от група „Танцувалня“ ще учат желаещите да танцуват. Час след това в пространството пред Административен съд ще бъде подредена изложба с избрани творби от фотографския пленер „Шумен познат и непознат“. Тази година 8 фотографи снимаха зад кулисите танцови състави на Шумен. „Този поглед на фотографите към дейността на съставите ни ще видим за първи път. Имаме идеята част от фотосите да използваме по-късно, за да рекламираме нашите ансамбли“, каза още Найден Косев.

Друг акцент от събитията на 10 май е концертът на унгарския състав "Зюрьош" и на Градския духов оркестър „Михаил Биков“. Музикалните си програми те ще поднесат на шуменци от 18,30 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“.

„Унгарската група е от побратимения ни град Дебрецен. Те за първи път идват в България. Съставът е сравнително млад, но вече е много известен и има много концерти в централна и Западна Европа. Градският духов оркестър пък ще изпълни целия си репертоар“, каза Найден Косев.

Изпъстрен със събития е и 11 май – Денят на Шумен. Първото от тях е от 9,30 часа, когато започва състезание по краснопис и правопис в СУ „Сава Доброплодни“.

В 10,30 часа по традиция пред сградата на общината ще бъдат издигнати знамената на ЕС, България и Шумен. Тази година честта да направят това ще имат шуменски ученици, заели призови места в международни и национални състезания. От 11,00 часа ще се проведе тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат наградени носителите на Наградата на Шумен в сферата на културата, ще бъде връчено званието „Почетен гражданин на Шумен“ на Нико Майеров и Иван Лечев.

Докато текат тези протоколни събития, пред ДКТ „В. Друмев“ актьорите ще представят постановката за деца „Книжки Сладкодумки“, а на пл. „Освобождение“ ще има дтско шоу, игри и анимации.

От 16,00 часа от пл. „Кристал“ към сградата на общината ще дефилират участниците в 11-то издание на мажоретния фестивал „Мадарски конник“. Тази година той събира 450 мажоретки от Шумен, София, Варна, Бургас, Русе, Левски, Нови пазар, Свиленград, Тервел, Горна Оряховица.

По традиция в Деня на Шумен започва и театралния фестивал „Нова българска драма“. Официално той ще бъде открит от 18,15 часа пред ДКТ „Васил Друмев“.

От 19,00 на откритата сцена на пл. „Освобождение“ концерт ще изнесат група „Фанданго“, формации от Младежки дом и СУ „Сава Доброплодни“. Около 21,00 часа небето над Шумен ще бъде огрято от празнична заря.

ШУМ.БГ