10-те най-силни ученически отбора по баскетбол при юноши 11-12 клас ще играят в Шумен, за да определят шампиона на страната в този спорт. Надпреварата стартира на 9 май от 9,00 часа в зала „Младост“.

Подробности за финалите на ученическите игри днес даде директорът на УСШ „Хан Крум“ Валентин Савчев. „Шумен за първи път е домакин на финали на ученически игри. Очакваме много силни и интересни мачове, защото голяма част от състезателите играят в представителни мъжки отбори от първенството на страната по баскетбол“, каза Валентин Савчев. Той допълни, че десетте отбора са преминали квалификации от общински, областни и зонални първенства, за да достигнат до крайната фаза на ученическия шампионат по баскетбол.

Шумен ще бъде представен от отбора на ППМГ „Нанчо Попович“, който традиционно е сред най-силните юношески ученически отбори по баскетбол. Миналата година тимът стана трети. Освен домакините свои представители на финалите ще имат градовете Варна, Казанлък, Пловдив, Търговище, София, Ямбол, Видин, Плевен и миналогодишния шампион от Правец.

В първата фаза от финалния турнир отборите ще бъдат разделени на две групи от по пет тима, като водачи ще са съставите от Правец и Шумен. В групите се играе всеки срещу всеки. На полуфинали отиват първите два отбора от всяка група.

Предстои от 9 до 12 май, когато ще стане ясен победителят, в зала „Младост“ да се изиграят 27 мача. Ученическото първенство по баскетбол за юноши се финансира от МОН и ММС, организира се в Шумен със съдействието на БАСУ (Българска асоциация спорт за учащи) и община Шумен.

ШУМ.БГ