"Манчестър сити" изпревари градския съперник "Манчестър юнайтед" като най-ценния клуб във Висшата лига, показва ново финансово проучване в английския футбол. Шампионите са оценени на 2.364 милиарда паунда. Стойността на клуба се е повишила с 385 милиона спрямо предходната година.

Изследването е на Центъра за спорт и бизнес към Ливърпулския университет и обхваща сезон 2017-18 във Висшата лига. В него са взети предвид приходите на клубовете, печалбите, еднократните разходи, средната печалба от продажбата на играчи за тригодишен период, нетните активи, контролът на заплатите, делът на продадените места на стадионите и др.

Първото място на "Сити" се дължи на комбинацията от по-високата печалба и по-ниските разходи за заплати, посочват авторите на изследването. Клубът е отчел печалба от 39 млн. паунда от продажба на играчи, като се е разделил с някои от футболистите с най-високи възнаграждения.

"Моделът на собственост на шейх Мансур, който на практика освобождава клуба от дългове, означава, че няма разходи за лихви и не се плащат дивиденти на акционерите", се казва още в изследването.

"Юнайтед" заема второто място, като е оценен на 2.087 милиарда паунда. При "червените дяволи" е отчетен спад от 376 милиона, който се дължи на по-високи заплати и по-ниска печалба в сравнение с предходната година.

"Тотнъм" е на трета позиция с 1.837 милиарда паунда, следван от "Ливърпул" и "Челси", които са оценени на 1.615 млрд. "Арсенал" пада до шестото място с 1.368 милиарда заради края на серията от 19 поредни участия в Шампионската лига.

Клубовете от топ 6 заемат почти три четвърти от общата стойност на всички двадесет клуба в елита на английския футбол, която е 14.7 милиарда паунда. Това е с 1.6% по-малко от стойността на 20-те представители на Висшата лига през миналия сезон.

"Бърнли" се изкачва до седмото място, като е оценен на 398 милиона паунда. Според авторите на изследването това е "най-разумно управляваният финансово клуб във Висшата лига".

"Юнайтед" е клубът с най-големи приходи - 590 милиона паунда, а "Сити" е втори с 500 милиона. "Арсенал" има най-голяма печалба от продажба на играчи - 120 милиона паунда.

Отдавна изпадналият "Хъдърсфилд" е имал най-малки разходи за заплати - 63 милиона паунда, а "Юнайтед" е с най-високите - 296 милиона.

"Челси" е на върха по приходи от домакинските мачове - средно по 1791 паунда на фен, а "Хъдърсфилд" е на дъното с 201 паунда средно на фен.

Дневник