Григор Димитров може да се изправи срещу Новак Джокович още във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Тегленият жребий в събота изпрати Димитров, който е №49 в света в потока на водача в ранглистата.

Джокович е и водач в основната схема на надпреварата от сериите 1000, докато Рафаел Надал е втори.

В първия кръг Димитров ще срещне квалификант, който ще бъде определен в неделя. Джокович почива в първия кръг. Той е шампион от 2011 и 2016 г. В последните два сезона титлата в испанската столица печелеха Надал и Александър Зверев (2018 г.).

В трети кръг победителят от евентуален сблъсък Димитров-Джокович, ще срещне също сериозен тенисист: Жереми Шарди – Жо-Вилфред Цонга или Диего Шварцман – Марко Чекинато.

Дотук Димитров и Джокович са играли девет пъти един срещу друг, като балансът е 8:1 за сърбина. Единствената победа на Димитров дойде именно в Мадрид през 2013 г., когато българинът спечели със 7:6 (6), 6:7 (8), 6:3.

Българинът ще играе и в надпреварата на двойки, където негов партньор ще бъде Карен Хачанов. Жребият отреди двамата да започнат срещу колумбийския дует Хуан Себастиан Кабал и Роберт Фара. Съпениците на Димитров и Хачанов са поставени под №4 в схемата при двойките.

Преди седмица те спечелиха турнира в Барселона.

В сезона на червени кортове през 2019 г. Димитров не се представя успешно. Той достигна до осминафиналите в Монте Карло на турнира от сериите "Мастърс", където загуби от Рафаел Надал. В Барселона на същата фаза загуби от Николас Яри.

Освен в Мадрид Димитров ще играе още два турнира на клей. Това са другият "Мастърс" в Рим след седмица и "Ролан Гарос". В надпреварите от сериите 1000 той има да защитава само по 10 точки, а в Париж – 90.

В турнира в Мадрид ще участва и Роджър Федерер, който в последните две години пропускаше надпреварите на червено.

Дневник