"Ливърпул" премина през едно от най-трудните изпитания по пътя към мечтаната титла във Висшата лига, но успя да победи "Нюкасъл" с 3:2 в зрелищен сблъсък. Мърсисайдци три пъти повеждаха на "Сейнт Джеймсис", за да могат да пречупят "свраките". Срещу себе си червените имаха изключително вдъхновен съперник, който направи един от най-добрите си мачове срещу водещ тим през сезона.

Върджил ван Дайк, Мохамед Салах и Дивок Ориги бяха точни за мърсисайдци. За "Нюкасъл" се разписаха Кристиян Ацу и Саломон Рондон. Ориги вкара победното попадение три минути преди края, след като се появи от пейката на мястото на контузения Салах.

Успехът позволи на "Ливърпул" да излезе начело в класирането с две точки пред шампиона "Манчестър сити". В предпоследния си мач за сеозна "гражданите" приемат "Лестър", като срещата е в понеделник.

Следващият уикенд предстои и последният кръг, в който "Ливърпул" е домакин на "Уулвърхемптън", а "Сити" гостува на "Брайтън".

Мениджърът на червените Юрген Клоп направи четири промени от единайсеторката, която загуби от "Барселона" с 0:3 в Шампионската лига. Трент Александър-Арнолд, Деян Ловрен, Джордан Хендерсън и Даниел Стъридж попаднаха сред титулярите.

"Нюкасъл" предложи организирана игра с много футболисти в средата на терена и защита. Рафаел Бенитес разчиташе единствено на Саломон Рондон в предни позиции, подпомаган от Кристиан Ацу и Айосе Перес.

От началните минути си пролича стратегията на двата тима – "Ливърпул" държеше топката, а "свраките" приеха играта в своята половина и действаха на контраатака.

В 13-ата минута гостите откриха резултата с попадение на Върджил ван Дайк. Централният защитник беше изпуснат от Джамал Ласелс при центриране от корнер и Ван Дайк се разписа с глава. Само преди дни бранителят на мърсисайдци беше избран за Играч №1 в анкетата на Асоциацията на професионалните футболисти.

За "Ливърпул" това беше 21-и гол от статично положение от началото на сезона.

"Нюкасъл" бързо успя да се отърси от попадението на гостите, за да пренесе играта в предни позиции. Футболистите на Бенитес поставиха под напрежение мърсисайдци и те започнаха да грешат по-често. Първо Перес опита късмета си, но не улучи вратата.

В 20-ата минута след грешка в червената защита топката се озова в Рондон, който стреля, а на голлинията Александър-Арнолд изчисти удара с ръка. В крайна сметка топката се върна към Ацу, който с плътен удар реализира – 1:1.

Реферът Андре Маринър зачете попадението и реши да не показва червен картон на защитника на гостите.

Домакините действаха много вдъхновено и с голямо желание, но радостта им не продължи толкова дълго време. Само осем минути по-късно Салах успя да възстанови аванса на "Ливърпул".

Египтянинът беше изпуснат от защитата на "свраките" и засече центриране на Александър-Арнолд. За Салах това беше 100-тен шампионатен гол в кариерата му в първенствата на Швейцария, Италия и Англия. Александър-Арнолд пък стана вторият бранител на "Ливърпул" през сезона достигнал 10 асистенции след Андрю Робъртсън.

До края на първата част "Ливърпул" стоеше по-добре на терена и можеше да увеличи преднината си. Най-чистото положение се откри пред Садио Мане. Сенегалецът обаче пропусна очи в очи с вратаря на "свраките" Мартин Дубравка. Мърсисайдци водеха след първите 45 минути, макар домакините да имаха повече точни удари – пет срещу три.

През втората част "Ливърпул" продължи да задържа повече топката, но "Нюкасъл" отново беше много опасен в атака. Съставът на Рафаел Бенитес успяваше бързо да пренася топката в предни позиции и да използва празните пространства.

В 50-ата минута Рондон се завъртя около оста си и стреля по тревата, но Алисон внимаваше и спаси.

Само четири минути по-късно вратарят на гостите нямаше никакъв шанс след корнер. Защитата на "Ливърпул" не успя да изчисти едно центриране, след което Хавиер Манкийо върна топката към Рондон, а той с мощно воле с левия крак изравни.

Централният нападател на "свраките" отбеляза десетото си попадение от началото на сезона.

За разлика от първата част този път "Ливърпул" не успя бързо да намери отговор на действията на домакините. Положенията пред вратата на Дубравка секнаха, а в средата на терена мърсисайдци не доминираха по същия начин.

Топката се разиграваше по ширината на терена, но без това да води до някакви опасности за "свраките". Садио Мане също се изгуби, а Стъридж също играеше много рядко с топката.

Проблемите на кандидатите за титлата не се изчерпаха с това и в 70-ата минута Салах получи контузия. Египтянинът беше ударен в главата при игрова ситуация от вратаря на "свраките" Дубравка, който излезе, за да пресече центриране.

Салах лежа неподвижно на терена няколко минути, докато му беше оказана медицинска помощ. В крайна сметка звездата на "Ливърпул" напусна терена на носилка и беше сменен от Дивок Ориги.

Дори и без голямата си звезда в крайна сметка мърсисайдци успяха да отговорят на предизвикателството. В 87-ата минута Ориги засече центриране на друга резерва Джердан Шакири, за да изведе тима си напред.

Белгиецът вкара втори решаващ гол за сезона след този в градското дерби с "Евертън" през декември.

Дневник