Закичени с китки здравец, букови клонки, пролетни цветя днес десетки шуменци се събраха пред НЧ „Стилиян Чилингиров“, за да отбележат Гергьовден. Те бяха посрещани от организаторите с "Честит празник" и думите от българския фолклор „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“.

На 6 май празнуваме Гергьовден – един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта на българската армия. Гергьовден бележи началото на пролетта. Той е свързан с пробуждането на природата, с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя и билки. С това припомняне на значението на днешния ден започна празничният концерт, посветен на Гергьовден в градинката пред читалището на пл. „Гривица“.

За големия празник изпълнения поднесоха ВФ „Божур“, ВГ „Буратино“, ансамбъл „Детелина“,  фолклорните групи „Веселина“ и „Извор“, на гайда Дайчово хоро изсвири Борислав Благоев, а Божидар Тодоров и Елена Онева изпяха „Димитър стадо пасеше“ и „Иван на Рада думаше“.

ШУМ.БГ