В Япония от днес започва сезонът "Кул биз", в който служителите могат вече да ходят на работа по-свободно облечени, т.е. без вратовръзка и сако, предаде ТАСС.

Обикновено сезонът "Кул биз" започва всяка година на 1 май, но тази година в началото на месеца бяха националните празници в Япония. От 27 април в страната започна 10-дневен празничен период. Японската "Златна седмица", в която се събират няколко национални празника, бе удължена, за да включи абдикацията на Акихито на 30 април и изкачването на престола на сина му Нарухито.

Кампанията "Кул биз" цели да намали потреблението на електроенергия в страната. От 1 юни в сила влиза вторият етап на кампанията "Супер кул биз". Тогава на японците могат да ходят на работа в още по-свободно облекло, включително с дънки и тениски. Членовете на правителството през този период обикновено носят леки летни панталони и цветни памучни ризи, които са разпространени в южната част на страната.

Националната практика да се преминава към "летен режим" на обличане бе въведена в Япония през 2005 година и първоначално бе трудно изпитание за консервативните японци. Много от тях се чувстваха сякаш не са в кожата си без тъмния костюм, здраво затегната вратовръзка и черните обувки. Сега "Кул биз" е много популярен в цялата страна, в която лятото обикновено е горещо и изключително влажно.

Тази кампания придоби още по-специална роля след аварията в АЕЦ "Фукушима" през 2011 година, която доведе до енергийна криза в страната.

Дневник