Общинската избирателна комисия в Шумен прекрати правомощията на общинския съветник от ДПС Асен Асенов. Това решение ОИК е взела на заседание вчера. На мястото на Асенов в местния парламент влиза следващия в листата на ДПС  Нурхан Зия Риза.

ОИК взе това решение, след като бе сезирана от председателя на ОбС – Шумен проф. Борислав Беджев. Той  предостави документи на Избирателната комисия, според които  Асен Асенов не е участвал в общо 5 заседания на ОбС-Шумен, проведени в периода от месец октомври 2018 г. до месец март 2019 г., без да е уведомил писмено председателя на Общинския съвет за причините.

За това е бил информиран и самията Асенов, посочват от ОИК. До него е изпратено препоръчано писмо, в което той е уведомен, че може възрази срещу искането на председателя на Общинския съвет. Писмото е върнато в ОИК, като на плика е отбелязано, че е „непотърсено“.

„Предвид описаните обстоятелства и на основание чл. 30, ал. 4, т. 5 от ЗМСМА и чл. 87 ал. 1 т. 24 от ИК, пълномощията на общинския съветник Асен Мартинов Асенов следва да бъдат прекратени предсрочно, предвид разпоредбата на чл. 30, ал.6, изр. първо от ЗМСМА“, се казва в решението на ОИК.

Съгласно подадената от Информационно обслужване информация, следващите по брой валидни предпочитания за кандидат за общински съветник, издигнат от листата на Движение за права и свободи - ДПС, е Нурхан Зия Риза, посочват от ОИК.

ШУМ.БГ