На изборите на 26 май ние ще победим, и нямам предвид само левицата. На 26 май ще победят всички, защото ГЕРБ ще започне да изчезва от политическата сцена.

Какви ще бъдат първите резултати от това - хората ще започнат да говорят. Защото в момента те се страхуват, ще започнат да говорят тези, на които бизнесът им е рекетиран; тези, на които бизнесът им е отнет. Ще говорят журналистите, как са подлагани на натиск и това ще бъде първата стъпка към оздравяването на България.

Това каза днес в Шумен водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева. На пресконференцията в предизборния център на социалистите присъстваха народният представител Иван Иванов, областният лидер Николай Николов и председателят на общинската организация на БСП Веселин Пенчев. 

"9 май е датата, на която се слага край на една опустошителна и най-разрушителната война в човешката история. Датата, на която започва възраждането на Европа и ние на тази дата почитаме всички, които са отдали живота си за свободата на Европа – българи, руснаци, британци, французи, американци. Почитаме всички, дали живота си в борбата срещу нацизма в Европа.

Днес Европа е изправена пред нови предизвикателства – тероризъм, огромен бежански поток. Затова голямата битка в Европейския парламент ще бъде за създаване на европейска обща отбрана. Водят се разговори, дали има обща воля за обединение, за обща отбрана и външна политика. Ако Европа не намери начин да наложи свой контрол и своята воля при решаване на конфликти, като например в Сирия, Северна Африка и Близкия изток, това означава, че тя не може да контролира и последиците от такива конфликти, а такъв е и бежанският конфликт", заяви Йончева и добави, че обща европейска отбрана би спестила минимум 30 милиарда евро на европейците.

"9 май е и ден на равносметка накъде върви България. Защото живеем в условия, където има явни признаци на авторитарно управление. Където социалното разслоение и бедността стават все по-големи. 40% от населението живее на границата на бедността и социалното изключване, според доклад на ЕК от февруари т.г. Тенденцията за увеличаване тази прослойка от бедни българи се увеличава. Когато говорим за корупцията - че е изключително важен проблем за България, не трябва да забравяме, че нашата национална сигурност зависи от това, дали ще се справим с нея. В България всяка година губим по 11 милиарда лева в резултат на този грабеж. Според статистика на Световната банка, губим 22% от брутния вътрешен продукт, вследствие на този грабеж. Това са кражби от еврофондове, сива икономика, рекет на бизнеса", заяви Йончева.

Според нея Европа ясно вижда, че политиката, която води Бойко Борисов в страната, увеличава бедността, лишава хората от перспектива и създава в България евроскептицизъм. "А Европа няма нужда от евроскептична страна. Затова Европа сама ще накаже Борисов и неговата шайка, както те сами се наричат", категорична бе тя.

Йончева заяви, че за всички е ясно, че от ГЕРБ крадат много, защото се чувстват безнаказани. Тя даде пример с настилката на 46 пътни отсечки, за които БСП иска да бъдат проверени от независими експерти, но от АПИ не дават разрешение.

"Знаем, че около 40% от стойността на самите пътища се връщат обратно към управляващите, това е обществена тайна. Ние това го знаем и не е толкова важно да го докажем. Според мен по-важното в тази проверка е, да се разбере, че в бъдеще не може така да продължава да се строи в България. И става дума не само за пътищата, защото повечето обществени поръчки се изпълняват по този начин. 

Тези кражби ги правят, защото смятат, че няма кой да им потърси сметка. Смятат, че няма кой да ги хване. Ако покажем, че има кой да ги хване, че има кой да ги накаже, никое друго правителство, защото ГЕРБ си отиват, това е ясно, но следващите, които дойдат и по-следващите да не могат по този начин да крадат от нашия живот и от нашето здраве", каза още Елена Йончева.

Според нея, каквото и да се реализира в Европейския парламент, ако в България властта не се смени, ако тази политика, която се води, не се спре, всичко, което идва от Европ,а ще бъде козметично.

"Давам пример със селското стопанство. През последния програмен период на България са дадени 7,4 милиарда субсидии за селско стопанство. Къде са отишли те, знаете ли? 70% са отишли в по-малко от 100 фирми. Е, как да развиваме малко и средно стопанство? Как да даваме на млади фермери да развиват стопанство? Това просто не се прави. Защо правителството дава тези 70% на 100 фирми? Защото се връщат пари. Вместо тези пари да се разходват за създаване на бизнес, те се изразходват за създаване на партиен бизнес, а не за развитие на икономиката", каза тя и добави, че в България ГЕРБ прави партиен капитализъм.

"Чуждите инвестиции намаляват, през 2008-ма година те са били 11 милиарда. Миналата година те са под 1 милиард. Какво казва Световната банка за този срив? 3 са причините - корупция, лошо работеща съдебна система и липса на предвидимост. За 12 години над 30 милиарда евро са налети в България. С тези средства ние можехме да живеем много добре, България трябваше да изглежда по друг начин, а не да говорим за демографски срив, за липса на икономика", каза още водачът на листата.

За спешната нужда от промяна в България и в Европа говори и народният представител Иван Иванов.

"Тази кампания води след себе си две последствия – ново бъдеще и ново начало на Европа. Европа ще бъде управлявана по нов начин и нашето очакване, че най-голямата група в Европарламента от България ще бъде на българските социалисти, за да бъдем участници в процеса за оздравяване и обновяване на ЕС", каза Иванов.

Той добави, че спечелването на Европейските избори означава краят на един 10-годишен пагубен държавата тъмен период.

"Това ще се отрази и на местните избори през есента, защото управлението на град Шумен не прави особена разлика на това, което се случва в държавата – безхаберието и неглижиращото отношение към гражданите се вижда и тук на наша територия. Вълната, която в момента е тръгнала, ще продължи и занапред. Важно е да се сложи край на този грабеж и на това ограбване на националния ресурс, на обществените средства, което е основен белег на управлението на ГЕРБ", каза Иван Иванов.

"Датата 26 май е изключително важна, както за Европа, така и за българските граждани, които считам, че вече са направили своя правилен избор и на 26 май, заедно цялото българско общество, ще дадем старта на едно ново начало за страната, един нов период", добави Иванов.

Днес в Шумен водачът на листата на БСП за България Елена Йончева, заедно с членове и симпатизанти на партията, участва в шествието "Безсмъртен полк". Началото му бе дадено в 17,30 часа пред Паметника на Съветската армия.

Пресцентър на "БСП за България"