Би Би Си уволни британски радиоводещ заради "глупава и необмислена шега", изтълкувана като подигравка с расовата принадлежност на Меган Маркъл, предаде "Ройтерс".

Дани Бейкър е публикувал в "Туитър" снимка на мъж и жена, които държат между себе си шимпанзе. А над тях има надпис: "Кралското семейство напуска болницата".

Въпреки че радиоводещият свали изображението от социалната мрежа, извини се за "глупавата си и необмислена шега" и обясни, че с нея не е искал да засегне афроамериканския произход на Меган Маркъл, той е бил уволнен от Би Би Си.

"Публикацията в "Туитър" е в разрез с ценностите, които ние като инстанция се стремим да отстояваме. Дани е брилянтен водещ, но той повече няма да води седмичното си шоу при нас", казва се в официалната позиция на Би Би Си по случая.

Би Би Си предава, че след публикацията си в "Туитър" Дани Бейкър е бил пресрещнат от репортери на вратата си, които са му задали въпроса: "Смятате ли, че чернокожите хора приличат на маймуни?" В следваща публикация в социалната мрежа радиоводещият казва, че би използвал същата снимка при раждането на дете на всяко кралско семейство. Но признава, че в конкретния случай не си е дал сметка за начина, по който може да бъде възприета шегата му.

"Това беше огромна грешка", написа той на последователите си в "Туитър", които са над половин милион.

Синът на принц Хари и Меган Маркъл, който се роди в понеделник, е първото дете в кралското семейство със смесен расов произход. В миналото Маркъл, чиято майка е чернокожа, е била обект на расистки коментари в социалните мрежи.

Дневник