Връчиха наградите на четвъртия фестивал "Кино в длан". Церемонията се състоя снощи в кино ”Одеон в София, съобщиха организаторите от шуменското читалище “Добри Войников-1856 г.”.

Фестивалът на мобилното кино има за цел популяризиране на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии. Двете условия за участия са техническото устройство, с което е заснет филмът, да е телефон или таблет, и продължителността да е до 5 минути.

В тазгодишната селекция на фестивала участваха 79 филма с автори от България, Турция и Македония. Журито бе в състав проф. Валери Чакалов, Детелина Палазова и доц. Юри Дачев под председателството на д-р Александър Донев, присъди 12 награди.

Голямата награда на кмета на община Шумен спечели филмът ‚Денят на кървавите венци“ на Димитър Димитров.

Двете специални награди, осигурени от Huawei, бяха дадени за филмите “Ева беше тук” на Роберта Колева и “Жажда” на Антон Жеков. Наградата за игрален филм получиха Магдалена Тодорова и Иван Алексиев за съвместния си проект “А good night story”. Надя Пеовска спечели приза за документален филм с “На гости на баба Ивана”.

Журито класира като най-добри анимационни филма “Караконджул” и “Има време” на Стефан Войводов.

Наградата за иновативно използване на видеотехнологиите отиде при Нуркан Нуф, с участието на Алина Пенчева, за филмите “Петрикор“ и „Нежност“.
Наградата на Съюза на народните читалища e за филма “Незабравените хармоники” с автор Владимир Лечев, а наградата на Народно читалище „Добри Войников-1856“ - за Ирина Марангозова и филма “До теб /By Your Side/”. 

Наградата на публиката спечели Пламен Манчоров за филма „Прераждане“, един метафоричен призив да дадем повече и по-истинско детство на децата.

Фестивалът се организира от Народно читалище “Добри Войников-1856 г.” - гр. Шумен, и се провежда под патронажа на Министерството на културата, със съдействието на Община Шумен, Съюза на народните читалища, Huawei, Теленор, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”.

ШУМ.БГ