На 11 май Шумен чества своя празник, свързан с делото на славянските първоучители Кирил и Методий. На този ден ние отдаваме почит и уважение към възрожденските дейци, родени в Шумен и допринесли много за развитието на града, като Васил Друмев, Добри Войников, Панайот Волов, Нанчо Попович и други. Градът ни е родно място и на големия български дарител Богдан Ганев. Той е живял в центъра на Шумен и имал много земи, част от които е дарил, за да се построи училище. На мястото сега е построена новата сграда на нашата детска градина.

Това научиха днес децата от ДГ „Пчелица“ в Часа по родолюбие, който се проведе във всички шуменски училища и градини в навечерието на Деня на Шумен - 11 май. В двора на детската градина малчуганите развяха знаменца на България и Шумен. В края на Часа по родолюбие, под звуците на химна на града, бе издигнат флага на града.

Днес проявите за празника на Шумен - 11 май продължават през целия ден. В късните следобедни часове ще бъде подредена изложба с творбите на фотографите, участвали в националния пленер „Шумен познат и непознат“. Тя ще бъде открита от 17,30 часа в пространството пред Админстративниа съд, а при лошо време - пред входа на община Шумен.

От 18,30 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“ започва концерт на унгарската група  ZŰRÖS BAND – Унгария и Градския духов оркестър „Михаил Биков“.

ШУМ.БГ