Много различни като стил, авторски поглед, развитие на сюжета и темите, които засягат са текстовете и пиесите, които ще бъдат представени на фестивала „Нова българска драма“ тази година. Това обобщение за афиша на театралния фестивал, който започва утре, направиха селекционерите на заглавията тази година Катерина Георгиева и Илко Ганев. Катерина Георгиева селектира пиеси в направление „Авторски прочит“, а Илко Ганев тези в направление „Преглед на спектакли“.

„Пиесите, които прочетох и селектирах за фестивала в Шумен, са различни. Някои ми напомнят за киносценарии, други са литературни, многопластови. Всички текстове са любопитни. Поставят темата за взаимоотношенията – тези вътре в нас и тези между нас и околните“, каза Катерина Георгиева. Тя допълни, че стиловете, които познаваме се преплитат в текстовете. „Авторите не искат да се ограничат в един стил, темите, които ги водят, не се побират в едни жанр“, каза още Георгиева.

За фестивала „Нова българска драма“ 2019 г. в направление „Авторски прочит“ Катерина Георгиева избра пиесите "Ръкавица" от Пресиян Кузов, "Костенурка върху ябълка" от Филип Илчовски, "Тройка" от Малин Маринов и "Дъхът на дявола" от Цвета Ерменкова. Нейният избор е направен, след като е прочела 17 пиеси, без да знае кои са авторите им.

Над 30 спектакъла е изгледал Илко Ганчев, за да селектира за конкурсната програма на фестивала 6 представления. „Селекцията е разнообразна. Има съвременна българска драматургия, не драматургични текстове, класика. Има силно женско присъствие в представленията, които ще видим тази година, но линията не е направена нарочно“, каза Илко Ганчев.
В направление „Преглед на спектакли” той селектира шест постановки:
на Драматично-куклен театър „Васил Друмев” - Шумен – „Кукери” - танцов спектакъл на Стефания Георгиева, на Драматичен театър –Ловеч - „Божан, Петър и Павел” по "Гераците" на Елин Пелин, на Театър „Любомир Кабакчиев” Казанлък - „Цигуларката на Бога” от Стефан Цанев, на ОСАИК „36 маймуни” – София - „Дом за овце и сънища” от Здрава Каменова, на Държавен куклен театър - Стара Загора - „Жените от портокаловите градини” от Оля Стоянова и на ТР „СФУМАТО” София „Луда трева” по текстове на Йордан Радичков.

Разнообразна е и съпътстващата програма на фестивала. На първия етаж на театър ще бъде подредена фотодокументална изложба на известни български режисьори и актьори. Тя се казва „Архивите говорят за българската драматургия”. Експозицията представя сценични реализации на български драматургични произведения, представени в изложби, посветени на режисьора Крикор Азарян и актьорите Петър Попйорданов-Чочо, Григор Вачков, Велко Кънев, Димитър Манчев.

На 12-ти май за втора поредна година ще се проведе творческа среща, посветена на съвременната българска драматургия. За нея ще говорят Стефан Цанев, драматургът Димитър Димитров, режисьорът Максима Боева и селекционерът в направление „Авторски прочит” Катерина Георгиева. Вратите са отворени за всички, които проявяват интерес към развитието на българската драма. Творческият диалог ще започне в 10:00 ч. в зала „Нова българска драма”.

Ден преди закриването на Фестивала, 15-ти май, ще бъде премиерата на книгата за бившия директор на шуменския театър Рада Спасова - „Спомен за Рада”. Книгата е с редакцията на Георги Тошев и включва спомени на режисьори и актьори, работили в театрите с Рада Спасова. Книгата ще бъде представена в "Нова българска драма" на ДКТ „Васил Друмев“ от 17:00 ч.

Фестивалът „Нова българска драма“ ще бъде открит официално утре от 18,15 часа пред сградата на театър. Театралната програма започва от 19,00 часа със спектакъла „Кукери“ на шуменския театър. Фестивалът продължава до 16 май, когато ще бъдат обявени победителите в 8 категории. Новост тази година е, че ще бъде връчена и Награда на публиката. За целта зрителите ще попълват анкетни карти, в които ще посочат фаворита си.

ШУМ.БГ