За първокласници от седем шуменски училища празника на града започна със състезание по краснопис и правопис. То се провежда за четвърти път, а тази година домакин бе СУ “Сава Доброплодни”.

Рано сутринта първолаците заедно със своите учители и родители се събраха в двора на училището и нетърпеливо очакваха да заемат своите места по чиновете. 49 момичета и момчета от НУ “Илия Р. Блъсков”, НУ “Княз Борис I”  ОУ “Д-р Петър Берон”, ОУ “Димитър Благоев”, СУ “Панайот Волов”, и СУ “Сава Доброплодни”, разделени в 7 отбора започнаха състезанието в 9.30 часа.

“Аз съм първокласник. Живея и уча в град Шумен. За първи път по българските земи в Шумен се чества празника на светите братя Кирил и Методий. Затова на 11 май Шумен празнува”. Това беше първата от езиковите задачи на състезателите, които трябваше да я препишат правилно и красиво.

“Езиковите задачи на малките участници се оценяват от доц. д-р Снежана Добрева и доц. д-р Калина Йочева, преподаватели в Шуменския университет “Свети Епископ Константин Преславски”, каза за ШУМ.БГ Юлияна Христова от отдел “Образование, наука, развитие” в Община Шумен, която е организатор на проявата. Тя уточни, че най-добре представилите се училищни отбори и деца ще получат награди. Пет часа по-късно станаха ясни резултатите от състезанието.

Отборно първото място спечели отбор № 1 от СУ „Сава Доброплодни“, на второ е ОУ Д-р Петър Берон“, на трето място се класира отбора на СУ „Панайот Волов“, следван от отбор № 2 на СУ „Сава Доброплодни", ОУ „Димитър Благоев“, НУ „Княз Борис I“ и НУ „Илия Р.Блъсков“.

При индивидуалното класиране първото място си поделиха Даная Галинова и Кристалина Красенова от СУ „Сава Доброплодни - отбор № 1. На второ място се класираха трима състезатели - Михаил Георгиев от НУ „Княз Борис I“, Лора Мартинова от СУ „Панайот Волов“ и Сияна Христова от СУ „Сава Доброплодни - отбор № 1. Трето място заеха Калина Светлозарова от ОУ „Димитър Благоев“,
Калина Евгениева от ОУ Д-р Петър Берон“ и Рая Свиленова от СУ „Сава Доброплодни“ - отбор № 2

"Отлични резултати показаха на състезанието участниците. То бе много оспорване и разликите при класиралите се отбори и при индивидуалните състезатели бе минимална, което показа, че училищата са изпратили можещи и знаещи деца и те заслужено ще получат своите награди в Деня на Шумен, коментира Юлияна Христова. Тя уточни, че награждаването ще се състои по-късно през деня, преди концерта на пл. "Освобождение”. Най-добре представилите се ще получат купи и медали, както и книги за всеки от участниците.

Освен състезанието по правопис и краснопис, празничният ден събра в 11 ч. и много малчугани в зала “Патиланчо” на ДКТ “Васил Друмев”, която се оказа тясна да побере всички. Шуменски актьори представиха  постановката „Книжки сладкодумки" от Панайот Цанев, а малките всезнайковци показаха завидни знания и отговориха на всякакви въпроси – кой създаде азбуката, от колко букви се състои и кои са те, научиха се и как може да се рисува с тях.

По същото време на площад “Освобождение” малки и големи аплодираха талантите на детския фолклорен ансамбъл “Звънче”, който направи своя дебют на сцена. Празничната програма продължи с шоу за деца, анимации, игри и танци.

Проявите за децата по случай Деня на Шумен започнаха от вчера с издигане на флага на града в училища и детски градини под звуците на химна, с час по Родолюбие, в който малките шуменци научиха повече за родното си място, за нашите възрожденци живели и творили в Шумен. Имаше и детски ателиета, забави и песни.

ШУМ.БГ