Днес се откриха фестивалните дни на “Нова българска драма”. Пред ДКТ "Васил Друмев" официално бе запален театралния огън и издигната хоругвата на театъра. По традиция бяха положени цветя на паметниците на нашите възрожденци Добри Войников и Васил Друмев.

На откриването присъстваха граждани и гости на града, журито и селекционерите на фестивала, актьори, ръководители и представители на Съюза на артистите в България, на фирмите подпомагащи осъществяването на “Нова българска драма”.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Шумен Любомир Христов, народният представител Димитър Александров, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет  Борислав Беджев, директорът на фестивала Димитър Димитров.

“Поздравявам всички, които споделяте празничната атмосфера при откриването на театралния фестивал „Нова българска драма - Шумен 2019". През годините фестивалът се утвърди като престижен форум представящ любопитни посоки в развитието на театралния език и същевременно достойно осмислящ професионалния авторитет, артистичният талант и отговорната мисия на театралното изкуство. И то чрез сценична реализация на българската драматургия“, каза в словото си заместник-министърът на културата Румен Димитров. Той пожела „На добър час на фестивала, който е посветен на българската драма“ и го определи като „едно от най-очакваните събития на Шумен, а и на България.“

Директорът на театралния фестивал "Нова българска драма - 2019"  Димитър Димитров го обяви за открит и пожела успех.

Театралният фестивал, организиран от Министерството на културата, Община Шумен, Съюза на артистите в България, ДКТ „Васил Друмев“ и Сдружение „Нова българска драма“ ще предложи в тазгодишното си издание от 11 до 16 май  десет спектакъла, сред които две чуждестранни постановки.

Първото от 6-те представления, включени в състезателната програма, което се играе тази вечер от 19.00 часа е танцовият спектакъл "Кукери” на шуменския театър.

ШУМ.БГ